Motion till riksdagen
2011/12:U228
av Maria Lundqvist-Brömster (FP)

Utvecklingsbistånd till jämställdhet


FP1038

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att verka för att hälften av utvecklingsbiståndet går till jämställdhet och till kvinnors organisering.

Motivering

Den pågående demokratiseringsprocessen i Nordafrika visar på vikten av att öka stödet till kvinnors organisering. Revolution utgör ingen garanti för kvinnors ökade rättigheter och politiska inflytande. Istället får kvinnorna arbeta för två revolutioner, dels för att bli av med landets diktatur, dels för att förverkliga sina egna rättigheter som kvinnor.

Jämställdhet är en prioriterad del för Sverige i biståndssammanhang. Dessutom är den svenska jämställdheten starkt uppskattad bland många av våra samarbetsländer. Sverige uppfattas som en symbol för det möjliga, dvs. att det är möjligt för kvinnor att uppnå likvärdiga politiska och ekonomiska rättigheter men också för män att ta ansvar för hem och barn.

För att öka jämställdheten i alla samhällen är kvinnors organisering det viktigaste verktyget. Genom att organisera sig kan man utöva påtryckningar på makthavare för

Genom att stödja organisering erkänner man kvinnornas egen kompetens och kraft. Konkret handlar det om att ge stöd till NGO:er. Många av dessa ger arbetsmarknadsträning och starta-eget-kurser med möjlighet till mikrolån. Andra inriktar sig på kvinnojourer. I arbetet med NGO:er lär sig kvinnor om sina egna rättigheter men också om främmande språk, datakunskap m.m. År 2010 utgjorde svenska insatser som hade jämställdhet som huvudsyfte 11 procent av budgeten för utvecklingssamarbete, enligt Sidas webbplats. I verkligheten är budgeten något större eftersom det finns andra insatser med jämställdhet som inslag. Men i förhållande till de totala internationella hjälpinsatserna är stödet väldigt lågt. Likgiltigheten för problemen är stor och det tysta motståndet är hårt även bland givarländerna.

Vi får inte glömma att kvinnor utgör hälften av världens befolkning. Hela samhället får en direkt nytta av en jämställdhetsutveckling. Fattigdomen minskar med ökad jämställdhet. Tillväxten ökar och barnen får bättre förutsättningar för sin skolgång. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

Stockholm den 30 september 2011

Maria Lundqvist-Brömster (FP)