Motion till riksdagen
2011/12:U219
av Lars-Axel Nordell (KD)

Europeiskt teckenspråksinstitut till Sverige och Örebro


KD507

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett europeiskt institut för teckenspråkets dokumentation och tillgängliggörande.

Motivering

För 30 år sedan beslutade Sveriges riksdag, som första land i världen, att erkänna teckenspråket som de dövas första språk. Teckenspråket är inte internationellt utan varje land har sitt eget teckenspråk som har utvecklats på samma sätt som det talade språket. Uppskattningsvis lär det finnas 100 000 teckenspråksanvändare i vårt land och av Sveriges alla döva bor ca 25 procent i Örebro.

Riksgymnasiet för döva är sedan lång tid tillbaka placerat i Örebro och Örebros tolkcentral lär vara Europas största i sitt slag. Här finns också andra skolor och verksamheter som riktar sig till döva och hörselskadade.

Den ideella föreningen Europeiskt teckenspråkscenter i Örebro förvaltar idag världens största internationella teckenspråkslexikon på internet med drygt 50 000 inlästa tecken från tolv olika språk. Under 2011/2012 kommer bl.a. USA:s teckenspråk att läsas in och därmed kommer detta internationella teckenspråkslexikon att omfatta 100 000 inlästa tecken. Denna innovation, som har namnet Spread the sign, har uppmärksammats internationellt med flera utmärkelser.

Sedan halvårsskiftet 2011 finns dessutom detta hjälpmedel tillgängligt via en applikation till pekskärmsmobilerna iPhone och Android. Därmed är det i dagsläget möjligt för 10 europeiska länder att ladda ned sitt lands teckenspråk direkt till mobilen.

För att säkra Spread the signs framtid och för att det ska kunna bli ett hjälpmedel för teckenspråkiga i hela Europa föreslår jag att regeringen ska verka för att ett europeiskt teckenspråksinstitut för teckenspråkets dokumentation och tillgängliggörande etableras i Sverige och Örebro. Ett Sign Language Institute skulle därmed bli det andra EU-institutet i Sverige vid sidan om EU:s smittskyddsinstitut, European Centre for Disease Control (ECDC), som sedan 2005 är förlagt till Stockholm. Ett sådant teckenspråksinstitut har stora utvecklingsmöjligheter och är viktigt för forskningen samt det fortsatta arbetet med att öka tillgängligheten för döva och hörselskadade i ett gränslöst Europa. Här kan Örebro universitet spela en viktig roll.

Att frågan har europeisk betydelse visas bl.a. av att ledamöter av Europarådets parlamentariska församling har motionerat i frågan under juni 2011. Motionen framhåller rekommendation 1598 (2003) avseende Skydd för teckenspråk i Europarådets medlemsländer, i synnerhet paragraf 10 vii som rekommenderar Ministerrådet att uppmuntra medlemsstaterna att använda de nya teknologierna och också göra dessa tillgängliga för döva.

Stockholm den 6 september 2011

Lars-Axel Nordell (KD)