Motion till riksdagen
2011/12:U201
av Arhe Hamednaca (S)

Frigivning av Dawit Isaak


S21017

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om den svenske journalisten och medborgaren Dawit Isaak som sitter fängslad i Eritrea sedan tio år.

Motivering

Den svenske journalisten och medborgaren Dawit Isaak, född den 27 oktober 1964 och tidigare bosatt i Göteborg tillsammans med hustru och barn, greps i Eritreas huvudstad Asmara i september 2001.

Det var efter terrordåden i USA 2001 som Eritreas president i skuggan av attackerna i USA slog till hårt och brutalt mot journalister och oliktänkande i landet. Dawit Isaak sitter fängslad utan rättegång och utan möjlighet till kontakt med vare sig sin familj eller omvärlden. Enligt Amnesty International är Dawit Isaak den ende svensken som betraktas som samvetsfånge.

Dawit Isaak ska enligt rapporter vara i livet, även om mycket talar för att livet i fångenskap i Eritrea har försvagat Dawit Isaak som tidigare torterats och varit i behov av att få sjukvård.

Den tysta diplomati som varit Sveriges strategi i försöken att få till en frigivning av Dawit Isaak har inte fungerat. I Storbritannien pressade regeringen den eritreanska regimen aktivt för att nyligen få den att släppa två brittiska medborgare som satt fängslade. Den metod som den brittiska regeringen använde var att ta ifrån den eritreanska ambassadpersonalen dess fria rörlighet i landet och att förbjuda den dubbelbeskattning som eritreanska medborgare i andra länder utsätts för. Det innebar att de eritreaner som var i Storbritannien förbjöds att skicka pengar till Eritrea, något som den eritreanska regimen är mycket beroende av. Efter en kort period av aktiva påtryckningar släpptes de två britterna. Sverige måste intensifiera ansträngningarna för att få till en frigivning av Dawit Isaak och då behövs ett starkare tryck med nya metoder. Den tysta diplomatin har visat sig inte fungera.

Sveriges och omvärldens protester till stöd för en frigivning av Dawit
Isaak måste fortsätta och ambitionen måste vara att fortsätta arbetet tills Dawit Isaak är på fri fot.

Stockholm den 21 september 2011

Arhe Hamednaca (S)