Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om goda transporter i Bergslagen i samband med återupptagen gruvbrytning.
Just nu pågår ett mycket intressant och positivt arbete i Bergslagen som handlar om inventering av malmfyndigheter i syfte att detta skall leda till återupptagen gruvbrytning på flera orter inom detta geografiska område. Gruvdriften lades ned på flera platser i slutet av 70-talet och i början av 80-talet. Det berodde i de flesta fall inte på sinande malmfyndigheter utan handlade vid de tillfällena i huvudsak om olönsam brytning beroende på låga malmpriser.
I den situation som nu råder med mycket höga malmpriser ser vi hur intresset för återupptagen gruvdrift återkommit med stor kraft.
Dannemora gruva i Uppland startar upp igen under början av 2012. Grängesberg gruva i södra Dalarna planerar start av gruvdrift under 2013. Inventeringsarbeten pågår på flera andra orter i Bergslagen för att utröna möjligheterna för gruvdrift igen. Bland annat sker detta just nu i Norberg, men sonderingar görs också i Riddarhyttefältet i norra Västmanland.
Så långt är allt positivt och en möjlighet för utveckling och befolkningstillväxt på de orter som berörs i första hand, men också för bygden i sin helhet. Problemet är hur man skall klara transportfrågan av malm till utskeppningshamnar och stålverk. Lastbilstransporter är i princip omöjligt med tanke på volymer och vikt; det enda rimliga är transporter med järnväg. För att detta skall kunna bli verklighet och fungera vid startad gruvdrift måste redan nu ett ordentligt inventerings- och utredningsarbete påbörjas, i syfte att klarlägga vilka nödvändiga investeringar i infrastruktur som måste till för att klara de transportbehov som uppstår vid återupptagen gruvdrift i Bergslagen. Vi kan inte missa denna möjlighet till tillväxt och utveckling i denna region på grund av underlåtenhet när det gäller framtida nödvändiga järnvägsinvesteringar för att klara transporter av malm.