Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av förbättringar av infrastrukturen i Skåne.
Skåne består av ett nätverk av tätorter som kompletterar varandra i en övergripande struktur. Möjligheterna att resa ökar människors benägenhet att bo och arbeta på olika platser. Det är en stor styrka för Skåne att det finns flera orter och kärnor som kompletterar varandra. Skånes orter är värdefulla var för sig men Skånes flerkärnighet, de korta avstånden och den nära kopplingen mellan stad och landsbygd är en viktig tillväxtmotor, inte bara för Sverige utan för hela Öresundsregionen. Skånes geografiska läge ger goda förutsättningar för utveckling och tillväxt för hela landet då Öresundsregionen är en av Nordens viktigaste tillväxtregioner.
Skånes geografiska läge innebär samtidigt att en stor del av transittrafiken till och från Sverige sker här. Sveriges port mot övriga Europa är Skåne. För att Skåne ska fortsätta vara tillväxtmotor och transitregion krävs det en fungerande infrastruktur. Vägar, järnvägar, hamnar och flygplatser hänger ihop i ett trafiksystem.
Samtidigt som såväl gods- som persontrafiken ökat har infrastruktursatsningar och underhåll varit eftersatt. Effekten har blivit flaskhalsar och utebliven tillväxt. Såväl Region Skåne som enskilda kommuner har fått gå in och antingen förskottera, medfinansiera eller i vissa fall själva finansiera infrastruktursatsningar som egentligen är nationellt och statligt ansvar. Det är ingen hållbar utveckling. Den skånska infrastrukturen behöver byggas ut för att möta allt fler resande, fler bilar och tåg och hårdare krav på punktlighet och funktion.
Nedan listas några av de projekt som är mest angelägna för att skapa en välfungerande infrastruktur i Skåne.
Riksdagens beslut om att Västkustbanans sträckning från Malmö till Göteborg skulle byggas ut till dubbelspår har fortfarande inte förverkligats trots att 20 år har gått. Utan dubbelspår längs hela sträckan nyttjas inte de genomförda investeringarna fullt ut. Rimligtvis måste det ha hög prioritet att färdigställa dubbelspårsutbyggnaden på samma sätt som det krävs en utbyggnad av sträckan Malmö och Lund till fyra spår.
Öresundsbron är en succé. Men Öresundsbrons framgångar riskerar betydande kapacitetsproblem avseende både gods- och persontransporter när Fehmarn bält-förbindelsen står klar. För att klara pendeltrafiken behövs ytterligare fast förbindelse över Öresund.
Det är angeläget att hela E22-sträckningen byggs ut till full motorvägsstandard. På E6 mellan Malmö och Helsingborg är trafiken så omfattande att det är nödvändigt att bygga ut den befintliga motorvägen till trefilig väg i båda riktningarna.