Motion till riksdagen
2011/12:T412
av Matilda Ernkrans m.fl. (S)

Från fossilberoende till förnybart


S10164

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om miljöteknikbranschen.1

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att studera förutsättningarna för att prioritera dubbelspår och trippelspår vid trångsektorer.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att väginvesteringar kombineras med att stimulera användningen av fordon som drivs med förnybara drivmedel.

1 Yrkande 1 hänvisat till NU.

Motivering

Världen står inför en stor omställning. Att bygga om samhället från ett fossilberoende till ett med förnybara energikällor. Det finns ingen väg tillbaka, utvecklingen snurrar nu fortare och fortare mot ett fossilfritt samhälle. Även om de internationella klimatförhandlingarna har kärvat tror ingen på att något nu kan vända processen bakåt.

Storbritannien har nyligen lagt fram en mycket ambitiös plan för att minska landets utsläpp av växthusgaser. Tyskland ersätter kärnkraften med förnybar energi. Utvecklingen går snabbt i Kina, Indien och Brasilien.

Fördelarna är lätta att se. Oljan håller på att ta slut, internationella överenskommelser tvingar fram höjda priser på fossila bränslen. Regeringen pratar om ”gröna jobb” men vi talar om alla jobb. All verksamhet i Sverige idag är beroende av fossila bränslen. Ju snabbare vi ställer om desto bättre konkurrenssituation och bättre exportmöjligheter får Sverige.

På så sätt är omställningen ingen miljöfråga. Det handlar om hela vårt samhälle, hela vår välfärdssektor – hela vår framtid.

Miljöteknikbranschen är central aktör i ett framåtsyftande arbete, och där svenska företag finns i framkant kan svenska lösningar efterfrågas utomlands. De riktigt stora framtida exportmöjligheterna finns inom områdena förnybar energi och energieffektivisering. Här har Sverige hög kompetens, och efterfrågan av miljöteknik på världsmarknaden är större än någonsin. Det finns en stor potential för framväxten av nya jobb i Sverige och i Örebro län om dessa företag får rätt förutsättningar att utvecklas. De mindre företagens satsningar på forskning och utveckling behöver stärkas eftersom många idag saknar det kunnande som krävs för att ta till sig nya forskningsrön. Industriforskningen behöver stärkas som länk mellan högskolor, universitet och de mindre företagen. Samverkan stärker svenskt näringsliv på världsmarknaden.

Mer gods behöver gå på järnväg, fler behöver kunna välja kollektivtrafik, vägar behöver trafikeras av fordon drivna av förnybara drivmedel. Örebro län är ett logistiklän och spelar som sådant en stor roll för näringsliv och invånare i hela landet. Med Hallsberg som järnvägscentrum av riksbetydelse och vägar som svarar för en stor del av transportflödena i landet behöver Sverige ett logistikinriktat Örebro län, för säkra kommunikationer också i en grön framtid.

Rangerbangården med Hallsbergs kombiterminal är idag en så kallad torrhamn till Göteborg. En större andel av gods- och persontransporter måste gå på järnväg om vi ska skapa en hållbar framtid. Det kräver såväl snabba som uthålliga satsningar på järnväg. För att fullt ut kunna utnyttja den potential som de senaste årens investeringar i Hallsbergs rangerbangård och kombiterminal gett, är en komplett utbyggnad av dubbelspåret mellan Hallsberg och Degerön angelägen. Men järnvägen löser inte ensamt alla transportbehov. Vägtrafiken kommer även framgent att ha en stor andel av transportarbetet. Viktiga vägar i detta framtida trafiknät är E20 och E18. Den framtida vägtrafiken behöver vara långsiktigt hållbar, med avseende på såväl hälsa och säkerhet som miljö.

Fler resande måste kunna välja kollektiva lösningar. I detta är arbetet med Citybanan oerhört viktigt. Men framförallt handlar det om att se till att redan befintlig järnväg nyttjas bättre och effektivare. Dubbelspår och trippelspår vid väl valda trångsektorer, där kapacitetstaket är nära eller nått, måste prioriteras. Det är effektiva investeringar för snabbare transporter för både gods och människor och som i överskådlig framtid kan korta res- och transporttider.

Vi kan inte ta oss an framtiden utan att tillse att fordonen som trafikerar våra vägar drivs med förnybara drivmedel. De senaste årens utveckling av motorer och fordon som helt eller delvis använder förnybara drivmedel är positiv, men går ännu för långsamt. En avgörande förutsättning är att tillgång till förnybara drivmedel säkras och att nybilsförsäljningen av miljöbilar ges förutsättning att växa.

Den som är först, som har det största omvandlingstrycket på hemmaplan, får företag med bäst konkurrenskraft, störst exportinkomster och flest jobb. I stället för att importera olja och gas kan man investera i egen energiproduktion och teknikutveckling.

Det är hög tid att ta nya initiativ för att ställa om Sverige med högre pris på utsläpp och genom investeringar i det som ska bygga det nya samhället. Det är fråga om investeringar i en hållbar infrastruktur, i energieffektiviseringar och ny effektiv miljöteknik. En hållbar tillväxt kan bara vara trovärdig om den paras med minskade utsläpp.

Stockholm den 3 oktober 2011

Matilda Ernkrans (S)

Eva-Lena Jansson (S)

Håkan Bergman (S)

Lennart Axelsson (S)