Motion till riksdagen
2011/12:T409
av Carina Hägg m.fl. (S)

Europakorridoren


S19142

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för att bygga Europakorridoren.

Motivering

Aldrig tidigare har så många passagerare valt tåget som sitt transportmedel. Aldrig har så mycket gods fraktats på våra järnvägar. Resandet med persontrafik har under perioden mellan 1997 och 2010 ökat med 60 procent. Det regionala resandet (upp till tio mil) har ökat med 92 procent under samma period. Det är långt mer än vad tidigare prognoser har visat. Även godstransportökningen sedan 1997 har ökat med 20 procent. Det är dubbelt så mycket som prognoserna förutsade. Marknadsandelen för gods är idag drygt 23 procent. Inget land i Europa har en så hög andel godstransporter på järnväg.

Den mycket positiva utvecklingen av järnvägstrafiken leder tyvärr också till kapacitetsproblem med stora förseningar som resultat. Den ökande persontrafiken och den ökande godstrafiken leder till dels ett mycket högt slitage på spåren och dels till stora trängselproblem med tåg av olika typer och hastighetsstandarder på samma banor. Det leder också till att det finns alltför små möjligheter att underhålla spåren och signalsystemen med stora tekniska problem som följd. På nationell nivå ger störningar varje år upphov till cirka 13 miljoner förseningsminuter. Detta är naturligtvis inte acceptabelt, och om inte något görs inte snabbt kommer järnvägstrafikens utveckling att gå i negativ riktning. Kapacitetsproblemen väntas bli större år 2021 än vad de är 2011.

Både underhåll och utbyggnad av järnvägen har varit eftersatt i många år. Det är naturligtvis bra att regeringen nu beslutat att avsätta 5 miljarder till underhåll, men ska man verkligen komma till rätta med kapacitetsproblemen krävs att man redan nu beslutar om en inledning av utbyggnaden av ett höghastighetsnät i Sverige, liknande de som byggs i övriga Europa och världen. Europakorridoren och Götalandsbanan, som knyter samman inte bara Sveriges största städer utan också flera av de mellanstora städerna med Köpenhamn och i förlängningen Hamburg, är en möjlighet för svensk industri att i fullskala utveckla helt ny teknik inom järnvägssektorn. Det ger Sverige chansen att bryta ny mark och skapa nya exportmöjligheter. En utbyggnad av Ostlänken samt sträckan Göteborg–Borås måste komma igång före år 2021!

Stockholm den 3 oktober 2011

Carina Hägg (S)

Peter Persson (S)

Helene Petersson i Stockaryd (S)

Thomas Strand (S)

Clas-Göran Carlsson (S)