Motion till riksdagen
2011/12:T400
av Marietta de Pourbaix-Lundin (M)

Foto som bevis vid parkeringsböter


M411

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om fotobevis vid parkeringsböter.

Motivering

Det är inte ovanligt att man som bilist får en påminnelse om en P-bot som man aldrig sett originalet till, d.v.s. aldrig sett den fastsatt på vindrutan. Förmodligen har någon av okynne tagit bort P-boten eller så har någon kallt beräknande flyttat den till sin egen bil i förhoppning om att själv slippa en P-bot. Om vi har en lag om felparkeringsavgifter ska den vara rättssäker.

Enligt lagen (1976:206) om felparkeringsavgift ska en parkeringsanmärkning meddelas av polisman eller parkeringsvakt och ska överlämnas till fordonets förare eller ägare eller fästas på det felparkerade fordonet. Hur dokumentation, uppföljning och administration sker är inte lagreglerat.

När det gäller parkeringsövervakning finns det i Sverige å ena sidan övervakning av parkeringar på allmän plats, företrädesvis på gatumark, och å andra sidan övervakning av parkeringar på tomtmark. Den förstnämnda typen av parkeringsövervakning är en offentligrättsligt reglerad myndighetsutövning. Den får bara ske med kommunen som huvudman och enligt givna bestämmelser.

Med anledning av detta delas de flesta parkeringsböter ut av kommunala parkeringsbolag. Dessa har alla olika sätt att dokumentera grunderna för sina parkeringsböter. Det innebär en inkonsekvens i myndighetsutövningen. Endast en del kommuner har system där parkeringsvakterna tar ett fotografi av den felparkerade bilen. Detta innebär en kraftig rättslig säkerhet där tveksamheter och ifrågasättande sällan uppstår. Utan bildbevis kan en parkeringsbot lätt bli en definitionsfråga i domstol, mycket svår att bevisa.

Det händer att privata parkeringsbolag har som arbetsordning av ta fotografier på bilar man bötfäller. Dessa bilder tas för internt bruk, och man har ingen skyldighet att visa bilderna för bötfällda parkörer. Däremot kan man använda bilderna som bevis vid eventuell rättegång. Detta medför ett svårt rättsligt läge, där bötfällda inte har möjlighet att se parkeringsbolagets bevis, om man inte driver processen vidare till domstol.

Med ny teknologi är det lätt att säkerställa och bevisa att en felparkering har skett. På den svenska marknaden finns bl.a. ett Windowsbaserat parkeringssystem för uppföljning och administration av kontrollavgift vid olovlig parkering. Fotografiet dokumenterar och säkerställer den utfärdade kontrollavgiften vid olovlig parkering. För parkeringsvakten innebär systemet en liten förändring. Parkeringsvakten använder en handterminal med inbyggd mobiltelefon och kamera. Parkeringsvakten använder handterminalen för att dokumentera parkeringsförseelsen. Kontrollavgiften vid olovlig parkering samt fotografierna skickas direkt via det mobila GPRS-nätet till ett parkeringssystem som administreras av ett privat företag.

Flera kommuner eller kommunalbolag i Sverige använder redan detta framgångsrika system. För att lagar och regler ska ha trovärdighet behöver de vara konsekventa och på lika villkor i hela landet. Det är viktigt att alla dessa har samma grund och tillförlitlighet. Oavsett offentlig eller privat aktör, är det dessa som ska ha bevisbördan vid bötesfällning. Med anledning av detta menar jag att regeringen bör överväga att säkerställa att parkeringsvakter över hela landet inkluderar fotobevis, samt beaktar möjligheten att foto ska lämnas ut på begäran av fordonsägaren.

Stockholm den 29 september 2011

Marietta de Pourbaix-Lundin (M)