Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda förutsättningarna för flygplatsberedskap för ambulansflyg.
För patientsäkerheten och för att säkerställa en likvärdig god vård i hela landet är det nödvändigt att patienter i norra Sverige ibland akut behöver transporteras till Norrlands universitetssjukhus i Umeå eller till andra universitetssjukhus i landet. Det förutsätter att ambulansflygplan kan landa och lyfta på alla flygplatser i regionen dygnet runt. I dag är det inte alltid så, vilket har fått tragiska följder.
Det är inte rimligt att det finns väsentligt stora skillnader i landet, om man ser till förutsättningarna att snabbt ta sig till avancerad specialistsjukvård, till exempel när det handlar om för tidigt födda barn som snabbt behöver ta sig till Umeå, svårt brännskadade, som snabbt behöver ta sig till Uppsala, eller patienter med akuta pulsåderbråck till Umeå, Uppsala eller Göteborg.
I dag tvingas landstingen i vissa fall bekosta beredskap och öppning av flygfält, i de fall där det ens är möjligt. Möjligheten borde övervägas att tillskjuta statliga medel för att kompensera landstingen för de ökade kostnader som landstingen har för att ordna beredskap under kvällar och helger för ambulansflyget.
Transportstyrelsens förslag är att det bör finnas en beredskap om högst en timmes inställelsetid dygnet runt för att vid behov och med säkerhet kunna öppna trafikflygplatser på tio prioriterade orter i Sverige. Men med den utgångspunkten är frågan hur det blir med övriga orter med flygplats, där det också måste gå att starta och landa alla tider på dygnet.
Det är viktigt att regeringen vidtar åtgärder så att akut sjuka människor får snabb och adekvat vård och inte avlider på grund av att ambulansflyg inte kan landa och lyfta på natt- och helgstängda flygplatser.