Motion till riksdagen
2011/12:T376
av Catharina Bråkenhielm (S)

Cykelhjälm


S10102

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att användning av cykelhjälm ska vara obligatorisk oavsett ålder.

Motivering

Cykelolyckor ger lika många personskador som bilolyckor. Det visar den nya mätmetod för trafikskador som infördes i Sverige i fjol. Cykelolyckornas konsekvenser har varit ett dolt problem och därför har cyklisternas säkerhet nedprioriterats.

Statistiken för cykelolyckor har tidigare baserats på polisrapporter. Det har inneburit att skador klassats fel, men främst att de flesta singelolyckor på cykel inte kommit med i statistiken då de inte varit kända av polisen. Med det gamla sättet att beskriva skadors konsekvenser var det cirka 2 000 svårt skadade bilåkande och 300 svårt skadade cyklister per år.

Med det nya sättet att utvärdera trafikolyckors konsekvenser uppkommer lika många personskador som leder till hälsoförlust genom cykelolyckor som bilolyckor, cirka 1 700 per år för respektive grupp.

Konsekvenserna av de osynliga cykelolyckorna har främst betydelse i fråga om alla huvudskador som inträffar. Av de 3 329 cykelolyckor med huvudskador som registrerades på landets sjukhus mellan 2008 och 2010 hade 1 830 kunnat undvikas om cyklisten använt cykelhjälm, visar den nya statistiken.

Huvudskador leder betydligt oftare till livslånga problem jämfört med andra skador. Därför är det extra viktigt att samhället känner till omfattningen av dem så att rätt beslut kan tas när man ska prioritera förebyggande åtgärder i trafiken.

Det har lagts stor kraft på att förebygga olyckor i biltrafiken. Mitträcken, hastighetsändringar och fartkameror har varit mycket effektiva. På cykelsidan finns tyvärr inga motsvarande insatser. Det cyklisten själv kan göra är att använda cykelhjälm; hjälmen har stor betydelse för att förhindra skallskador.

Idag finns en åldersgräns på 15 år i lagen för cykelhjälm. Den är olycklig på många vis. Användningen av hjälm är som störst hos de barn som är yngst, där föräldrarna har möjlighet att bestämma. Närmar man sig tonåren och 15-årsgränsen avtar användningen.

I likhet med vad som gäller för andra trafiksäkerhetsregler som vi har i fråga om t.ex. säkerhetsbälte och hastighetsbegränsningar ska lagstiftningen omfatta hela befolkningen.

Åldersgränsen är mycket olycklig och bör tas bort.

Stockholm den 26 september 2011

Catharina Bråkenhielm (S)