Motion till riksdagen
2011/12:T353
av Mikael Oscarsson (KD)

Prioritering av länsväg 288


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utifrån säkerhetstänkande prioritera utbyggnaden av länsväg 288.

Motivering

Länsväg 288 Uppsala–Östhammar har stor betydelse för pendlingen från de östra delarna av länet mot Uppsala. Vägen har i förhållande till trafikvolymerna stora brister både när det gäller profil och vägbredd.

Den 22 september 2011 rapporterade Upsala Nya tidning (UNT) att cirka 400 miljoner kronor saknas för ombyggnaden av väg 288, eftersom kostnaderna har ökat med 50 procent: ”Det innebär att vägen mellan Gimo och Börstil fortsättningsvis kommer att vara i dåligt skick”, skriver tidningen.

I grund och botten beror detta på en felräkning utifrån Trafikverkets sätt att göra kalkyler, som innebär stor osäkerhet när projekt först planeras. När projektets genomförande närmar sig tidsmässigt görs bättre beräkningar, och i många fall rusar då kostnaderna i höjden.

Nu visar Trafikverkets kalkyl att kostnaden för ombyggnaden av väg 288 stigit från 492 miljoner kronor till närmare 800 miljoner. Avsatt för projektet finns dock bara 406 miljoner. Enligt UNT har dock Svensk Kärnbränslehantering, SKB, gått med på att förskottera pengar så att den sista sträckan, Gimo–Börstil, skulle kunna stå klar 2017. Regionförbundet vill därför se att bygget fortsätter som planerat så länge pengarna räcker, vilket i dagsläget är till Gimo.

Utifrån Trafikverkets ansvar bör dock också staten prioritera detta projekt ekonomiskt. Längs med vägen ligger länets största privata arbetsplats, Sandvik AB, vars produktion i mycket hög utsträckning går på export. Hargshamn har vuxit i betydelse som hamn för godstransporter, vilket även det belastar väg 288. Men framför allt har SKB nu beslutat att förlägga slutförvaret av svenskt kärnavfall till Östhammar/Forsmark. Detta borde naturligtvis höja säkerhetstänkandet vid väg 288 och också inkludera ytterligare statlig finansiering för att säkerställa tryggheten på en väg som så direkt berörs av kärnavfallstransporterna.

I samband med att väg 288 upprustas vore det också välkommet att byta namn på väg 288 till riksväg 55 för att bättre knyta samman hela regionen. I dag utgör riksväg 55 ett betydelsefullt regionalt stråk i Mälardalsregionen, som sammanlänkar regional trafik mellan Uppsala, Enköping och söderut mot Norrköping.

Stockholm den 28 september 2011

Mikael Oscarsson (KD)