Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om tidigareläggning av utbyggnaden av hamnbanan i Göteborg.
Hamnbanan som knyter samman Göteborgs Hamn med det nationella stamnätet är mycket viktig för godstrafiken och har flest godståg i Sverige. Hamnbanan ägs och förvaltas av Trafikverket, inte av Göteborgs Hamn, och är alltså en nationell angelägenhet. För tio år sedan startade den första godstågspendeln från Göteborg till Karlstad. Sedan dess har trafiken ökat stadigt och idag sker dagliga avgångar till över 20 städer i Sverige och Norge. De närmsta 10–15 åren förväntas trafiken dessutom växa ytterligare.
Utvidgningen är i grund och botten mycket positiv, både för miljö och för export. Det västsvenska näringslivet är helt beroende av fungerande transporter för att förbli konkurrenskraftigt. Hela 51 000 ton koldioxidsutsläpp besparades oss under ett år genom att gods kom till Göteborgs Hamn med tåg istället för med lastbil. Det motsvarar drygt 200 000 flygresor mellan Göteborg och Stockholm eller utsläpp från 14 000 personbilar under ett år.
Det transportsätt som visat sig vara mest effektivt ur ett miljömässigt och ekonomiskt perspektiv är kombinationen mellan sjöfart och tåg. En tät tågtrafik i hamnen gör det möjligt för företag i hela landet att ha en snabb, kostnadseffektiv och miljöklok förbindelse med Göteborgs Hamn. Men det är under förutsättning att utbyggnaden av hamnbanan sker med jämna steg med den ökade trafiken. Blockeras hamnbanan lamslås Nordens största hamn och med det också det svenska näringslivet.
Regeringen har inte lagt en planerad byggstart av hamnbanan i Göteborg förrän 2019. Utbyggnaden av hamnbanan bör prioriteras. Det är av största intresse för hela Sverige.