Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om parkeringsböter.
Enligt lagen (1976:206) om felparkeringsavgifter kan en parkeringsanmärkning – parkeringsböter – utfärdas om en bil står felparkerad på en allmän plats som kommunen ansvarar för eller på privat mark där boten utfärdas av ett privat parkeringsbolag. Den som anser att boten utfärdats felaktigt kan vända sig till sin lokala polismyndighet eller till det ansvariga parkeringsbolaget.
Parkeringsvaktens utfärdande av en bot anses dock ha så högt bevisvärde att bilägaren i praktiken åläggs bevisbördan för att visa att överträdelse inte har skett. Exempelvis kan ett svar ifrån parkeringsbolaget vid en tvist se ut som följer.
Vi vill göra er uppmärksam på att p-vakten inte är skyldig att fotografera överträdelsen. Vi vill även påvisa att det är kontrollavgiften som agerar styrkande underlag för att felparkeringen har ägt rum.
Fram till och med juli i år (2011) har cirka 700 000 parkeringsböter utfärdats i Sverige. Av dem som har bestridit böterna i exempelvis Stockholm har 30 procent sluppit betala boten på grund av felaktig hantering. Det är en tämligen hög siffra som indikerar att misstag ibland begås vid utfärdandet.
Tidigare motioner i riksdagen har lyft fram problematiken kring parkeringsböter med bland annat uppmärksamhet på att böterna/avgifterna har kommit att bli en viktig inkomstkälla för såväl enskilda kommuner som fastighetsägare. Ett ökat ansvar finns emellertid fortfarande inte att utkräva från kommunen eller parkeringsbolaget.
Hittills har reaktionerna från de berörda utskotten som behandlat motionerna dessvärre varit nedslående att läsa. Man har i frågan kring parkeringsböter inte varit villig att tydligt markera hos vem bevisbördan bör ligga, trots att den grundläggande principen är att den som anklagas för ett brott inte ska behöva bevisa sin oskuld och att samma princip borde gälla vid parkeringsböter. Parkeringsböter går dessutom ofta snabbt över till att bli ett inkassoärende om bilisten vägrar att betala, vilket får många att tveka att ta strid även om de är säkra på sin oskuld i sakfrågan.
Jag anser därför att regeringen bör ta initiativ till en översyn av hur lagen om felparkeringsavgifter tillämpas för att stärka rättsskyddet för den enskilda bilisten och för att se till att bevisbördan också när det gäller felparkering ligger hos det ansvariga bolaget och den ansvariga kommunen.