Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en fortsatt utbyggnad av infrastrukturen i sydöstra Sverige.
Infrastrukturen är viktig för Sveriges tillväxt och utveckling. Satsningar inom området infrastruktur är avgörande för att skapa och upprätthålla livskraftiga och levande kommuner över hela landet. Vill vi att människor ska kunna leva och bo även i mindre orter krävs möjlighet att snabbt kunna förflytta sig mellan arbete, hem och fritidsaktiviteter, både i privat och i kollektiv regi.
En vanlig uppfattning är ofta att problemen finns i norra Sverige. Det är delvis en riktig iakttagelse, men de bekymmer som finns i Norrlands inland finns tyvärr på fler håll i landet. Sydöstra Småland och Kalmar län lever idag med stora kommunikationssvårigheter på grund av bristande infrastruktur.
Rikstrafiken har skapat en datamodell där varje kommuns kommunikationsförutsättningar mäts. Där klassas kommunerna i Kalmar län som svårtillgängliga. Efter att alliansen tog makten 2006 har dock en del förbättringar skett. Statens anslag för Kalmar läns infrastruktur har ökat. Genom de anslag som beslutades i mars 2010 finns resurser för att åtgärda bristerna på E22 vid Rinkabyholm samt Kust-till-kust-banan, Emmaboda–Karlskrona/Kalmar fjärrblockering samt spårupprustning och hastighetsanpassning till 160 kilometer i timmen.
Jag välkomnar regeringens beslut om att öka anslag till infrastruktursatsningar på totalt 5 miljarder och ytterligare en halv miljard till bredbandsutbyggnad på landsbygden. Dessa båda satsningar är bra för Småland/Öland. Satsningarna är dessutom tydliga exempel på vår ambition att hela Småland/Öland och Sverige ska leva. En bättre fungerande infrastruktur minskar avståndet mellan människor, får ekonomin att växa och ger bättre förutsättningar för fler jobb.
Det som nu sker är bra, men det är inte tillräckligt. Kalmar län, som ligger strategiskt placerat utmed östersjökusten, har en viktig roll för integrationen av länderna kring Östersjön. Östersjöområdet är ett av Europas starkaste tillväxtområden och den utvecklingen kommer att fortsätta. För att Sverige och sydöstra Småland ska få ta del av denna utveckling måste det ske investeringar i Oskarshamns hamn och övriga småländska hamnar.
Satsningar måste också ske på vägnätet. Ett bra och tillförlitligt vägnät är en förutsättning för en väl fungerande vardag för människor, lönsamhet i företagen och för konkurrenskraftiga regioner. Anslagen till drift och underhåll av vägnätet har under en rad år varit otillräckliga och större investeringar måste göras i väg E22, för ökad trafiksäkerhet och förbättrad tillgänglighet.
Det är också angelänget att öka förbindelserna mellan kusten och det småländska inlandet. Det måste finnas snabbare förbindelser mellan Kalmar och Växjö/Alvesta. Det är viktigt med bra kommunikationer mellan de två orterna när högskolan i Kalmar och universitetet i Växjö gått samman till Linnéuniversitetet. Tågtiderna mellan Kalmar och Växjö bör kortas till 45 minuter och resan Kalmar–Alvesta ska inte ta längre än 1 timme.
Stångådalsbanan och Tjustbanan kommer att rustas upp för att skapa en snabbare och livskraftigare järnvägsförbindelse från Kalmar till Linköping och från Västervik till Linköping och möjliggöra pendlignstrafik. Denna satsning är av stor betydelse för hela länet, men framförallt väsentlig för utvecklingen i mellersta och norra Kalmar län.
Infrastrukturinvesteringar har stor betydelse inte bara för sydöstra Sveriges industrier och småföretag, utan även för människors möjlighet att arbeta, pendla, bo och utbilda sig på annan ort. Även turismen skulle gynnas av bättre förbindelser. Kalmar län är ett av Sveriges största turistlän med 2–3 miljoner besökare om året.
Alltför många, långa och onödiga transporter sker idag på bristfälliga vägar på grund av dåligt utbyggd infrastruktur. Det är skadligt för miljön och många företagare uppger också att de har svårigheter att satsa i Östersjöregionen på grund av dåliga kommunikationer. Den dåliga infrastrukturen förhindrar utveckling och tillväxt i en central del av landet. Sveriges tillväxt är summan av den utveckling som skapas i landets alla delar. Därför är det nu hög tid att förstärka infrastrukturen i sydöstra Sverige. Detta bör ges regeringen till känna.