Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att säkra goda förbindelser till och från Gotland.
Gotlands läge i Östersjön gör våra kommunikationer med det svenska fastlandet och med vår omvärld till en nyckelfråga.
I november 2009 utarbetades det gemensamma ståndpunkter mellan Region Gotland och ett antal myndigheter och organisationer i det så kallade Trafikrådet.
De gotländska ståndpunkterna visar hur ett samlat Gotland vill att trafiken mellan Gotland och det svenska fastlandet med färjor och flyg ska fungera ur ett viktigt infrastrukturellt perspektiv.
Utgångspunkterna för de gotländska ståndpunkterna är att trafiksystemen ska inrymma utvecklingsmöjligheter och flexibelt kunna anpassas till nya förutsättningar. För tillväxt och utveckling är även fungerande transportmarknader viktiga. Bra kommunikationer till och från Gotland är en mycket viktig del av Gotlands profil och varumärke. Färjetrafiken till och från Gotland är en livsavgörande förbindelse för Gotlands överlevnad, dess utveckling och konkurrenskraft i förhållande till övriga delar av Sverige. På samma sätt är det statens ansvar att det finns likvärdiga transportmöjligheter i hela landet och att Gotland i detta avseende inte får ges sämre villkor än övriga landet. Riksdagen har också vid olika tillfällen gett uttryck för detta, då Gotlandstrafiken ingår som en del i det nationella trafiksystemet.
Färjetrafiken, Gotlandstrafiken, står inför en möjlig förlängning av gällande trafikavtal på grund av förseningar från regeringens håll då nuvarande avtal går ut 2014 och nytt avtal skulle gälla från 2015. Nu diskuteras det en möjlig förlängning till 2017 innan ett nytt avtal kan vara på plats. Det vill säga en tvåårig förlängning för att det nya trafikavtalet skall vara klart. I samband med detta har det återigen skapats lokal oro på Gotland för vad denna förlängning och vad det nya avtalet kan komma innebära för Gotland i form av turlista, turtäthet, prisbild, överfartstider och så vidare. Det är inte bra att Gotlandstrafiken ständigt utsätts för denna oro och det är därför viktigt att färjetrafiken, Gotlandstrafiken, ges en långsiktig lösning med ett hållbart avtal för Gotlands och gotlänningarnas bästa.
Det senaste året har ekonomisk instabilitet på världsmarknaden lett till ökade bränslekostnader för Gotlandstrafiken som inneburit att biljettpriset ökar tre gånger. En kostnad som direkt tas ut av resenären.
Gotland är Östersjöregionens mest kreativa och magiska plats präglad av närhet och hållbar tillväxt och fylld av livslust. Ett övergripande mål är att Gotland skall växa i befolkningsantal och att fler och fler skall upptäcka Gotland som sin nya bostadsort. För detta behöver även näringslivet på Gotland växa och utvecklas. Allt detta har ett starkt samband med väl fungerande kommunikationer.
För Gotlands del i en dynamisk region i Europa och som ett centrum i Östersjöområdet är transportstrukturen en viktig del som gynnar dess tillväxt och utveckling.