Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen aktivt ska verka för att stärka förbudet mot reklam för alkohol i Sverige och inom EU.
Forskning har visat att ungdomars alkoholdebut påverkas av alkoholreklam samtidigt som de ungdomar som redan dricker ökar sin konsumtion. Det är på uppdrag av EU:s Alcohol and Health Forum som studien gjorts. Den visar också ett tydligt samband mellan hur mycket alkoholrelaterad reklam ungdomar utsätts för och hur mycket de ökar sin konsumtion.
Också WHO pekar på alkoholreklamens effekter på konsumenter i den nyligen antagna europeiska strategin för att minska alkoholskador. Inte minst gäller det att alkoholreklamens effekt på ungdomar inte ska underskattas. WHO rekommenderar i sin strategi bland annat ett totalförbud av alkoholreklam.
Före 2003 var det inte tillåtet med alkoholreklam i Sverige. Ett viktigt alkoholpolitiskt verktyg försvagades när nya regler infördes i maj 2003. Det finns regler som begränsar marknadsföringen av alkohol men dessa är inte tillräckliga. Statens folkhälsoinstitut föreslår i en rapport från 2010, Kunskapsunderlag för folkhälsopolitik, att lagarna mot alkoholreklam bör skärpas, liksom lagen när det gäller sponsring och att det också bör prövas hur alkoholreklam som sänds på tv från andra länder ska kunna begränsas.
Det finns ett starkt stöd för ett förbud mot alkoholreklam i Sverige. Enligt en Sifoundersökning från 2010 anser 8 av 10 svenskar att förbudet mot alkoholreklam i tv är bra och nästan 8 av 10 tycker att det är fel att svensk lagstiftning kan kringgås genom tv-sändningar av alkoholreklam från utlandet. Dessutom så anser 77 % av EU:s befolkning enligt Eurobarometern att alkoholreklam som riktar sig till unga ska förbjudas i EU.