Motion till riksdagen
2011/12:So659
av Karin Nilsson m.fl. (C)

Ökad alkoholsmuggling och landets ungdomar


C478

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda effekterna av ökad organiserad alkoholsmuggling i förhållande till de mest utsatta i vårt samhälle.

Motivering

Smuggelspriten har under senare år etablerat sig som ett allvarligt samhällsproblem genom att de som bedriver den illegala handeln i första hand riktar in sig mot våra ungdomar och därmed hotas folkhälsan hos den unga generationen. Detta undergräver i sig trovärdigheten i den svenska alkoholpolitiken eftersom det är våra ungdomar som här skall prioriteras. Regeringen bör därför utreda effekterna av en ökad organiserad alkoholsmuggling på den svenska alkoholmarknaden i förhållande till hur den påverkar de mest utsatta i vårt samhälle.

Medierapporteringen har under en längre tid speglat vad som pågår runt om i landet. Exempelvis beskrev Sundsvalls Tidning i slutet av maj i år det största tillslag som Tullverket i Norrland genomfört riktat mot kriminella nätverk som sysselsätter sig genom organiserad svarthandel. Tillslaget var ett samarbete mellan olika myndigheter och resulterade i att ett större antal personer begärdes häktade för inblandning i grov och organiserad smuggling. Omsättningen på alkoholen sades ligga på tre till sex ton i veckan. En liknande tendens om att alkoholsmugglingen etablerat sig som en lukrativ sidomarknad in till den registrerade alkoholmarknaden beskrev Göteborgsposten i en serie artiklar under samma tidsperiod men utifrån ett västkustsperspektiv. Alla tillgängliga analyser pekar på att införseln av illegal alkohol har etablerat sig som en svart sektor med spridning över hela landet. Den har dessutom ökat i omfattning.

Enligt Tullverkets årsredovisning för 2010 ökade beslagen och omhändertagandet av illegalt införd sprit med 68 procent jämfört med 2009. Under första halvåret 2011 har Tullverket gjort beslag som ligger på samma nivå som 2010. Polisen ger inga siffror men bekräftar i en rapport från i januari att den organiserade smugglingen är ett problem eftersom den är mycket lönsam och etablerad i hela landet.

Det är främst ungdomar som drabbas av den organiserade svarthandeln då smuggelsprit är betydligt lättare för ungdomar att få tag på än sprit från Systembolaget och dessutom betydligt billigare att köpa. Härmed framgår att det finns en direkt relation mellan den uppkomna svarthandeln och den prioriterade grupp som alkoholpolitiken säger sig värna. Under sommaren rapporterades exempelvis om dramatisk ökning av alkoholförgiftningar bland unga i Blekinge län. Polisen, sociala fältarbetare och sjukhusläkare kunde alla vittna om en drastisk ökning av fall som förklarades med att smugglarna fokuserat på tysk starksprit istället för öl och cider. Liknande exempel finns att hämta från andra delar av landet.

Regeringen bör omgående utreda effekterna av en ökad organiserad alkoholsmuggling på den svenska alkoholmarknaden i förhållande till de mest utsatta i vårt samhälle och den nuvarande alkoholpolitiken.

Stockholm den 5 oktober 2011

Karin Nilsson (C)

Helena Lindahl (C)

Emil Källström (C)