Motion till riksdagen
2011/12:So650
av Kerstin Engle m.fl. (S)

Åtgärder mot den illegala spritinförseln


S2219

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om krafttag mot den illegala spritinförseln.

Motivering

Det har nu gått sex år sedan Alkoholinförselutredningen förutspådde att alkoholkonsumtionen kraftigt skulle komma att öka genom den illegala hanteringen över landets gränser. Idag kan vi notera att de framtidsscenarier som Alkoholinförselutredningen pekade ut som sannolika tyvärr har infriats. Alkoholkonsumtionen har ökat totalt sett och det finns också tecken på att den har ökat bland unga människor, i synnerhet i södra Sverige. Den starkaste förklaringen till detta är inflödet av illegal alkohol i hela landet genom Skåne.

Den illegala sprithandeln är idag så utbredd att man borde tala klarspråk och kalla den för en regelrätt svart spritmarknad. Skåne har blivit smugglarnas paradis för införsel av sprit. Nästan dagligen rapporterar medier om myndigheternas beslag av insmugglad alkohol, oavsett om det är internethandeln eller den organiserade brottslighetens försäljning av svartsprit till privatpersoner och krogar. Enligt Polisen och Tullverket är det en mycket lönsam verksamhet som pågår i landet och den starkaste drivkraften bakom är de stora prisskillnaderna som finns gentemot våra grannländer. Exempelvis har omhändertaganden av internetbeställda och obeskattade alkoholvaror ökat femfaldigt jämfört med tidigare år, och Tullverkets smugglingsbeslag ligger kvar på samma höga nivå som 2010, dvs. en ökning i omfattning med drygt 60 procent jämfört med år 2009. Tullen och Polisen i Skåne möter en allt mer organiserad verksamhet av införseln av sprit. Här behövs det mer resurser till södra Sverige för att vi ska kunna hindra smugglarna att föra in sprit framförallt över våra sydliga gränser.

I realiteten har vi idag en formell alkoholpolitik som endast hänvisar till den registrerade försäljningen och konsumtionen av alkohol. Parallellt med denna existerar en svart sidomarknad av en oregistrerad försäljning som inte tar hänsyn vare sig till prissättning eller tillgänglighet. Detta faktum bidrar till att hota tilliten till den formella alkoholpolitiken i grunden. Sveriges sydliga gränser till våra grannländer står idag öppna för kriminella element. Vi har i själva verket svängdörrar istället för gräns i Skåne. Utan riktade resurser till tull och polis i södra Sverige kommer vi inte att kunna hindra den illegala verksamheten.

Regeringen bör ta denna fråga på största allvar med utgångspunkt i de resonemang som Alkoholinförselutredningen förde och idag koncentrera blicken mot konsekvenserna av den svarta alkoholmarknaden för den svenska alkoholpolitiken. Den illegala gränshandeln måste stoppas. Det är helt oacceptabelt hur den organiserade brottsligheten använder Skåne som plattform till att föra spriten vidare ut i hela landet. Tull och polis måste ges nya verktyg som leder till att hindra den illegala införseln redan vid Skånes gränser. Det är nu dags att på allvar konfrontera denna svarta sidomarknad. Ett första steg att ta är att fortsätta det arbete som Alkoholinförselutredningen lade grunden till och fokusera blickfånget på alkoholsmugglingens konsekvenser.

Stockholm den 3 oktober 2011

Kerstin Engle (S)

Carina Adolfsson Elgestam (S)

Christer Adelsbo (S)

Hillevi Larsson (S)

Kent Härstedt (S)