Motion till riksdagen
2011/12:So649
av Björn Söder och Per Ramhorn (SD)

Uppföljning av omregleringen av apoteksmarknaden


SD14

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att följa upp omregleringen av apoteksmarknaden så att servicen till konsumenterna säkerställs.

Motivering

Sedan den 1 juli 2009 har apoteksmarknaden omreglerats, vilket innebär att Apoteket AB inte längre har monopol på att bedriva detaljhandel med läkemedel. Syftet med omregleringen var enligt regeringen att öka tillgängligheten till läkemedel genom fler apotek med längre öppettider och bättre service samt att få låga läkemedelskostnader till nytta för konsumenten och det offentliga. Vidare har det sedan den 1 november 2009 blivit möjligt att sälja vissa receptfria läkemedel i vanliga butiker.

Enligt Läkemedelsverket hade i mars 2011 ca 300 nya apotek etablerats eller beviljats tillstånd efter omregleringen, från 918 stycken den 1 juni 2009 till 1 220 stycken den 2 mars 2011, och i juni 2011 finns över 6 000 anmälda försäljningsställen för receptfria läkemedel enligt deras officiella lista.

Men en omfattande undersökning som Konsumentverket gjort på uppdrag av regeringen, och som offentliggjordes den 30 juni 2011, pekar istället på allvarliga brister och att konsumenternas förtroende för apoteksbranschen sjunkit rejält.

Undersökningen visar bland annat:

Gunnar Larsson, generaldirektör för Konsumentverket och konsumentombudsman, säger till SVT den 30 juni 2011 att ”kundernas förtroende för apoteksmarknaden har sjunkit allvarligt efter omregleringen”. Trots att det har öppnats nya apotek och att de ofta har längre öppettider visar rapporter alltså att missnöjet ökar.

Fler konsumenter uppger att de får vänta på sina receptbelagda mediciner när apoteken inte har dem på lager och det är fler som tycker att personalen på apoteken inte kan ge råd om de receptbelagda medicinerna. Problemet är också att konsumenterna inte alltid kan få besked om ett närliggande apotek har medicinen hemma då det är olika ägare till apoteken.

En undersökning från Göteborgsposten Konsument den 8 februari 2011 visar också att det inte blivit lägre priser på de receptfria läkemedlen. De flesta har samma pris hos samtliga apotekskedjor. Granskningen visar att prisminskningen i de flesta fall inte existerar alls, åtminstone inte om man handlar på ett apotek. I många fall är prisskillnaden mot före avregleringen försumbar.

Det måste till förbättringar för konsumenterna. Bristerna efter omregleringen är så pass allvarliga och omfattande att de måste följas upp och åtgärdas så att servicen till konsumenterna kan säkerställas.

Stockholm den 5 oktober 2011

Björn Söder (SD)

Per Ramhorn (SD)