Motion till riksdagen
2011/12:So647
av Julia Kronlid m.fl. (SD)

Förebyggande arbete för att minska antalet aborter


SD197

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillsätta en utredning om bakomliggande orsaker till det höga aborttalet i Sverige samt att utifrån detta underlag utarbeta en handlingsplan för att minska antalet aborter.

Motivering

Varje år sker det mellan 35 000 och 40 000 aborter i Sverige och vi kan inte se några övertygande tendenser till att detta antal kommer att sjunka. År 2009 genomfördes 37 524 aborter i Sverige och 2010 hade aborttalen ökat till 37 693. Däremot hade tonårsaborterna minskat något, vilket är positivt. Jämfört med våra nordiska grannländer har dock Sverige de i särklass högsta aborttalen varje år. Bland tonåringar var det 22,5 aborter per 1 000 kvinnor i Sverige, medan tonårsaborterna i övriga nordiska länder låg mellan 12,8 och 16,4 per 1 000 kvinnor. Bland 20–24-åringar var det 33,4 aborter i Sverige år 2009, medan motsvarande siffra låg mellan 17,6 och 30,4 i övriga nordiska länder.

En abort innebär en påfrestning för kvinnan både fysiskt och psykiskt. Det är givetvis olika för olika kvinnor beroende på många olika faktorer. Det finns dock ett flertal forskningsrapporter som tyder på att många kvinnor kan må dåligt i flera år efter en abort.

I en studie av Anne Nordal Broen från 2006 jämfördes 40 kvinnor som hade fått missfall med 80 kvinnor som gjort abort. Målet var att få reda på hur kvinnorna kände sig över det som hade hänt och att mäta deras stressnivå, ånger och livskvalitet. Annes undersökning visade att kvinnor som har gjort abort även år efter ingreppet var psykologiskt påverkade av det. Fem år efter aborten hade dessa kvinnor större psykologiska bekymmer än kvinnor i allmänhet eller kvinnor som hade fått missfall. Därför är det av stor vikt att så få kvinnor som möjligt ska behöva genomgå en abort.

Alltför ofta tenderar man i den svenska abortdebatten att trycka på fri abort som enbart en kvinnorättsfråga och verklig frihet för kvinnor. Att många av olika yttre omständigheter känner sig pressade att genomgå en abort och efteråt mår dåligt framkommer sällan.

För att kunna förebygga antalet aborter måste vi först ta reda på de bakomliggande orsakerna genom en omfattande utredning.

Viktiga områden att undersöka kring bakomliggande orsaker till abort är följande:

Denna typ av undersökning måste givetvis bygga på frivillighet och garantera full konfidentialitet för de deltagande. En av de viktigaste målsättningarna i det förebyggande arbetet måste vara så få som möjligt blir oönskat gravida och att ingen kvinna ska behöva genomgå en abort mot sin vilja. En undersökning av denna typ har givetvis ingen större verkan om inte regeringen samtidigt utifrån det underlag som framkommer upprättar en handlingsplan för att minska antalet aborter.

Stockholm den 5 oktober 2011

Julia Kronlid (SD)

Carina Herrstedt (SD)

Mattias Karlsson (SD)