Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att lagstifta mot läkemedelsvanvård genom att införa en anmälningsskyldighet vid allvarliga läkemedelsrelaterade problem som uppkommit till följd av felaktig läkemedelsförskrivning.
Felaktig läkemedelsanvändning är ett stort samhällsekonomiskt, medicinskt och folkhälsopolitiskt problem. Människor mår dåligt då felaktig läkemedelsanvändning kan leda till problem, allvarliga biverkningar, sjukdom och ibland även att patienten dör. Problemet har varit känt under många år men ingenting har hänt. Samhällskostnaden för den felaktiga läkemedelsanvändningen ligger på 25–30 miljarder kronor enligt de uppskattningar som gjorts.
Det finns stora problem med överbeläggningar vid våra akutsjukhus med långa köer som följd. Uppskattningsvis så är närmare var fjärde patient vid sjukhusens akutmottagningar där med anledning av läkemedelsrelaterade problem. Särskilt utsatta är äldre människor som redan är drabbade av problem och sjuklighet samt har nedsatt försvar mot sjukdomar. Frågan är egentligen hur många äldre som drabbats genom åren och hur vi ska göra för att förhindra framtida fall av vanvård beroende på felaktig läkemedelsförskrivning.
Stimulansbidrag till kommuner och landsting för läkemedelsgenomgångar har avsatts av regeringen, vilket är bra men inte tillräckligt. Läkemedelsrelaterade sjukdomar och ohälsa kan få allvarliga konsekvenser. Jag vill därför att riksdagen tar initiativ och lagstiftar mot läkemedelsvanvård, vilket innebär en anmälningsskyldighet vid allvarliga läkemedelsrelaterade problem som uppkommit av felaktig läkemedelsförskrivning.