Motion till riksdagen
2011/12:So631
av Finn Bengtsson och Thomas Finnborg (M)

Alkoholinförsel


M0130

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om alkoholinförsel.

Motivering

Världen blir allt mindre, människor reser mer och det går nu för tiden lätt att snabbt ta sig till andra länder. I kombination med att det av skatteskäl eller på grund av andra faktorer kan råda stora prisskillnader i olika länder är det naturligt att detta även i stor utsträckning påverkar vårt köpbeteende. När det gäller alkohol får de stora prisskillnaderna till följd av ländernas olika skattesatser tydliga konsekvenser för gränshandel och smuggling. I länder som Tyskland och Estland kostar till exempel öl och sprit ungefär hälften så mycket som på svenska Systembolaget. Givet dessa förutsättningar är det naturligt att många svenskar tar chansen att spara stora summor pengar genom att göra omfattande inköp av alkohol utomlands.

En mycket allvarlig konsekvens av skillnaderna i beskattning är att samvetslösa personer och kriminella ligor kan tjäna stora pengar på att smuggla alkohol till framför allt unga personer som inte har åldern inne att kunna handla på Systembolaget. Då dessa ungdomar saknar lagliga alternativ ger det smugglarna ännu bättre möjligheter att tjäna mycket pengar.

Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning vid Stockholms universitet, Sorad, ansvarar för att på regeringens uppdrag kartlägga utvecklingen av alkoholkonsumtionen i Sverige. Det är bland annat deras forskning som utgör underlag för beslut som rör svensk alkoholpolitik.

Av naturliga skäl är det svårt att bedöma gränshandelns exakta omfattning och det råder delade meningar om huruvida den ökar eller minskar. Medan Sorad hävdar att gränshandeln minskar menar Bryggareföreningen och Sprit & Vinleverantörsföreningen att den ökar. Tullen verkar snarast hålla med de sistnämnda då man inte ser några tecken på en minskning av införseln från utlandet.

En anledning till osäkerheten är de mätmetoder som Sorad använder och som går ut på att ringa till ett antal slumpvist utvalda svenskar för att höra om de köpt smuggelsprit. Människors benägenhet att svara sanningsenligt på en sådan fråga torde inte vara den bästa och dessutom når man inte de personer – företrädesvis yngre – som saknar ett fast telefonabbonemang.

Endast hälften av de spritdrycker som konsumeras i Sverige säljs genom Systembolaget, det monopol som har till syfte att begränsa tillgängligheten och på så sätt få ner totalkonsumtionen. Den andra hälften av svenskarnas spritkonsumtion kommer till största delen utifrån. Det är därför av största vikt inför kommande alkoholpolitiska beslut att få en tydlig bild av hur stor införseln verkligen är och hur trenderna egentligen ser ut.

År 2004 tillsattes den så kallade Alkoholinförselutredningen, med uppdrag att följa utvecklingen av införsel och försäljning av alkohol i framför allt södra Sverige och att föreslå åtgärder för att minska de problem som detta för med sig. Vår bedömning är att det är dags att på nytt bedöma den oregistrerade alkoholens omfattning och ge förslag på åtgärder för att återta kontrollen över försäljningen. Sorad, branschen, gränshandeln själv, tullen och polisen torde med gemensamma ansträngningar ha utmärkta möjligheter att komma sanningen mycket nära.

Stockholm den 5 oktober 2011

Finn Bengtsson (M)

Thomas Finnborg (M)