Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa obligatoriska hälsoundersökningar i syfte att upptäcka tuberkulos hos nyanlända från högriskområden.
Tuberkulos är en av de mest spridda infektionssjukdomarna i världen och man räknar med att en tredjedel av jordens befolkning är bärare av tuberkulosbakterien.
I Sverige har vi sedan många decennier sett en minskning av tuberkulosen. Denna har nu planat ut, och de senaste åren har det anmälts cirka 500 fall/år, flest bland vår utrikesfödda befolkning.
Sedan mitten på 1970-talet utförs BCG-vaccination inte längre rutinmässigt på BB, däremot så erbjuds vaccination numera i Sverige men bara till särskilda s.k. riskgrupper. Det handlar i första hand om invandrarfamiljer från länder med hög tuberkulosförekomst samt till barn med planerad längre vistelse i sådant land. Utöver detta så erbjuds vaccination till vissa yrkesgrupper med ökad risk att utsättas för tuberkulossmitta, t.ex. inom hälso- och sjukvården.
Eftersom det stora flertalet fall kommer från länder med hög incidens av tuberkulos beror antalet fall i Sverige på migrationsflödet från dessa länder. Andelen av fallen som är födda i Sverige fortsätter att minska och är nu mindre än tio procent.
Det är av största vikt att nyanlända personer genomgår en hälsoundersökning så snart som möjligt efter ankomst till Sverige och att detta inte sker på frivillig basis, utan blir obligatoriskt. Även i avsaknad av kliniska symtom på tbc är screening för latent tbc vid ankomsten till Sverige värdefull, dels för att ta ställning till eventuell profylaktisk behandling, dels för att ge information om symtom på aktiv tbc så att man snabbt vänder sig till läkare vid behov.
Tbc är en fråga om folkhälsa och de varningar som inkommit från WHO bör tas på största allvar. Därför anser jag att det bör vara obligatoriskt för nyanlända att genomgå en hälsoundersökning.