Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att följa upp tandvårdsstödet.
Det tandvårdsstöd som vi nu har är mycket bra. Lagstiftningen innebär att man kan erbjuda omfattande behandlingar och det till ett lågt pris. Men det finns all anledning att följa upp utvecklingen av den nya tandvårdsreformen.
Kontrollen av det nya regelverket sker efter utförd åtgärd av försäkringsodontologiska rådgivare (tandläkare med erfarenhet) och ersättningen för arbetet sker via efterkontroller. Av samtliga patientbesök per år, drygt 10 miljoner, efterkontrollerades ca 1,5 procent. Den ringa efterkontrollen medför att många vårdgivare tar stora risker då de vet att efterkontrollen är mycket liten. En utökad efterhandskontroll skulle kunna ha en betydande preventiv verkan.
Vid omprövningsenheten i Göteborg där överklagade beslut handläggs har arbetsbördan ökat markant. I detta sammanhang precis som i fråga om sjukförsäkringen finns all anledning att skapa en tätare kontakt med den medicinska kompetensen. I detta fall är det de försäkringsodontologiska rådgivarna. Dessa bör också nyttjas bättre i arbetet med uppföljning och utvärdering.
Förhandsprövningen i samband med arbetsskador på tänder upphörde vid halvårsskiftet 2008. Det är patienten som ska begära ersättning för arbetsskadan. Det görs efter det att åtgärden vidtagits och patienten erlagt sin del av vårdkostnaden. Många patienter väljer av kostnadsskäl den billigaste behandlingen och/eller åtgärden. Av medicinska skäl kan det ha funnits ett betydligt bättre och i längden billigare alternativ som patienten inte kände till. En förhandsprövning före ingreppet kan vara långsiktigt billigare så det finns all anledning att undersöka förutsättningarna för förhandsprövning till nytta för såväl tandläkaren som patienten.
Med hänvisning till det ovanstående finns all anledning att följa upp utvecklingen av den nya tandvårdsreformen.