Motion till riksdagen
2011/12:So562
av Monica Green m.fl. (S)

Drogförebyggande arbete


S2204

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om drogförebyggande arbete och drogfria miljöer.

Motivering

För att ge våra barn och ungdomar en bra, trygg start i livet behövs en mängd åtgärder. Det behövs trygga vuxna, kvalité i en förskola som har moderna öppettider, en skola där alla blir sedda och hörda, bra fritidshem och en mängd fritidsaktiviteter, för att nämna ett par exempel.

Redan för 50 år sedan uppdrogs åt kommunerna att genom socialnämnderna arbeta för att förebygga och motverka missbruk av alkohol och andra beroendeframkallande medel. Senare fastslogs att man ska verka för att barn och ungdom växer upp under trygga och goda förhållanden. Det som gjordes då var bra och nödvändigt. Idag finns dock fler typer av beroendeframkallande drycker och substanser, samtidigt som tillgängligheten till desamma har ökat. Därför behöver vi göra nästa ansats i det drogförebyggande arbetet.

Det är betydligt effektivare att stötta barn och unga i förebyggande generella åtgärder än att senare skicka barn på ungdomsvårdskolor och ungdomshem. Det långsiktiga förebyggande arbetet är i ett samhällsperspektiv sett relativt billigt i förhållande till akuta, dyrbara och krisartade insatser.

Det behövs en systematisk och långsiktig satsning på lokala förebyggande insatser för barn och ungdomar. Idrottsrörelsen, föreningslivet och ungdomsgårdar ute i landet gör mycket. Men det behövs en helhetsbild och en ansats från samhällets sida för att ännu tydligare stötta alla goda exempel och sprida dem till andra kommuner. Föreningslivet behöver få ytterligare stöd, utbildning och uppmaning att jobba på ett brett sätt för att nå ungdomar i riskzonen.

Av preventionsforskning från flera länder framgår allt tydligare att för de resultat som ger framgång i ett minskat drickande och en ökad punktnykterhet är de lokala insatserna helt avgörande. Ett viktigt inslag i dessa är då bra och välorganiserade aktiviteter. Det är inte så att ungdomar som deltar i dessa helt avstår, men de har en lägre konsumtion och hamnar inte utanför ett socialt nät av kamrater, föräldrar, ledare med flera.

Vi borde kunna dra nytta av de erfarenheter som gjords tidigare i och utanför landet och i kreativa kommuner. Kommunerna måste satsa på det allmänpreventiva arbetet för att ge alla barn och ungdomar en plattform att stå på främst när det gäller attityder gentemot alkohol och andra droger. I detta syfte bör socialtjänstlagen ses över och bli mer tydlig om behovet av förebyggande insatser.

Stockholm den 4 oktober 2011

Monica Green (S)

Ann-Christin Ahlberg (S)

Désirée Liljevall (S)

Carina Adolfsson Elgestam (S)

Carina Ohlsson (S)

Helén Pettersson i Umeå (S)

Fredrik Lundh Sammeli (S)

Jennie Nilsson (S)

Peter Persson (S)