Motion till riksdagen
2011/12:So552
av Penilla Gunther (KD)

Åtgärder mot äldres alkoholmissbruk


KD749

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att vidta förebyggande åtgärder mot äldres alkoholmissbruk.

Motivering

Alldeles nyligen har det blivit tillåtet att servera en nubbe till maten och en konjak till kaffet på äldreboenden. Det som många personer varit vana att få i sin vardag eller till fest har nekats dem på grund av ålder, vilket förstås inte varit rätt. De som har vård i hemmet har av något skäl inte omfattats av samma regler eftersom det just rört sig om den enskildes bostad.

Tillgängligheten på alkohol är stor idag. Oftast bekymrar vi oss för ungdomars alkohol- och drogvanor, men även äldre personer kan ha den typen av problem som dessvärre inte uppmärksammas. Att lokalvårdare på hotell alltid mött hotellrum där det druckits alkohol och där gästerna lämnat rummet i ett mindre trevligt skick vet vi om. Men att hemtjänsten också möter vårdtagare och deras hem på samma vis talas det sällan om. Det blir en arbetsmiljöfråga som är svår att hantera för personalen.

Missbruk i högre ålder kan vara svårt att se. Svikande minne, fallolyckor, depression och inkontinens kan vara exempel på ålderssymptom men också av för mycket alkohol, vilket inte är enkelt att avgöra om man inte varit på plats och sett personens vanor. Det finns hemtjänstpersonal som vittnat om svårigheter med att kunna lyfta eller lägga vårdtagare som druckit alkohol. Eller att inte ha tid för att ta en pratstund så att ångesten inte får fäste och vinboxen kommer fram hos den äldre. Det är naturligtvis orsaken till begynnande missbruk hos den enskilde som måste åtgärdas, och inte bara symptomen.

Folkhälsoinstitutets nationella folkhälsoenkät visar att det har skett en ökning mellan 2004 och 2010 för äldre mellan 65 och 84 år med riskabla alkoholvanor. För kvinnor från 1 till 2 procent och för män från 4 till 6 procent. Socialstyrelsen har också konstaterat att antalet äldre som fått sjukhusvård för alkoholförgiftning har ökat och att fler avlider av alkoholförgiftning. Därför anser jag det vara av stor vikt att detta prioriteras och att särskilda åtgärder sätts in för att stävja äldres alkoholmissbruk. Annars är risken stor att hälso- och sjukvårdskostnaderna kommer att stiga och att enskilda personer fortsätter råkar illa ut, likaväl som det kan bli större arbetsmiljöproblem för hemtjänst- och hemsjukvårdspersonal.

Stockholm den 5 oktober 2011

Penilla Gunther (KD)