Motion till riksdagen
2011/12:So539
av Håkan Bergman och Matilda Ernkrans (S)

Gravt synskadade och LSS


S2209

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett förtydligande i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), så att det inte längre kan råda någon tvekan om att personer med grava synskador kan tillhöra lagens personkrets 3.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Socialstyrelsen ska ges i uppdrag att utfärda riktlinjer för hur ansökningar om ledsagarservice enligt LSS ska bedömas och för tillämpningen av insatsen.

Motivering

I Sverige har vi ratificerat FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. I artikel 19 Rätt att leva självständigt och att delta i samhället, poängteras särskilt att samhället på olika sätt ska ge det stöd som fordras för att motverka isolering och för att funktionshindrade självständigt ska ha samma valmöjligheter som andra och fullt ut vara delaktiga i samhället.

Det är väl känt att personer med grava synskador har betydande svårigheter att orientera sig på främmande plaser. För att de ska kunna leva på samma villkor som oss andra, fordras hjälpinsatser i form av ledsagning.

Bristen på ledsagare får konsekvenser på många områden, som t.ex. att kunna besöka olika butiker för inköp av varor av olika slag, sköta post- och bankärenden eller bara ta en daglig promenad. Sådant som är självklart för oss andra är många gravt synskadade personer utestängda från.

Föräldrar med grava synskador har dessutom mer specifika behov av ledsagning för att kunna ta ett helt normalt föräldraansvar. Det rör sig om att vara ute med små barn som behöver tillsyn, men det rör sig också om att vara tillsammans med barnen i deras aktiviteter.

Under 2010 kartlade Socialstyrelsen, på regeringens uppdrag, kommunernas tillämpning av ledsagarservicen inom ramen för bl.a. LSS.

Kartläggningen visar att endast 9 % av alla LSS-insatser utgörs av ledsagarservice, kanske ett resultat av att det bara är var fjärde kommun som bedriver uppsökande verksamhet.

Endast 4 av 10 kommuner har politiskt antagna riktlinjer för LSS-ledsagning, vilket har resulterat i stora skillnader i bedömningarna av ansökningar. Socialstyrelsen menar att man måste sträva efter mer enhetliga bedömningar.

Därför behövs ett förtydligande i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), så att det inte längre kan råda någon tvekan om att personer med grava synskador kan tillhöra lagens personkrets 3 samt ett uppdrag till Socialstyrelsen att utfärda riktlinjer för bedömning av ansökningar om ledsagarservice enligt LSS och tillämpning av insatsen.

Stockholm den 3 oktober 2011

Håkan Bergman (S)

Matilda Ernkrans (S)