Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av nationella riktlinjer som klargör vilken behandling eller vilka läkemedel som ska sättas in i olika situationer och om att dessa riktlinjer även bör vara obligatoriska.
Den svenska demensvården är en kostsam men en bra och välbehövlig vårdform. Idag finns det mer än 150 000 kända demensfall i Sverige. Demenssjukdomen kommer oftast smygande och innebär för de flesta människor ett ökat behov av vård och omsorg samt ett stort stöd i vardagen. För många anhöriga innebär det också en krävande och förändrad livssituation.
Gjorda undersökningar visar att bromsmediciner mot Alzheimers som sätts in på ett tidigt stadium har en mycket god effekt på över 70 procent av de drabbade. Det innebär att om rätt medicinering kan sättas in i rätt tid så kan 20–30 procent av det demensvården kostar idag sparas.
För att komma tillrätta med vilka insatser och vilken medicinering som kan vara till nytta i demensvården behövs det nationella riktlinjer som klargör vilken behandling eller vilka läkemedel som skall sättas in i olika situationer. Dessa riktlinjer bör även vara obligatoriska.