Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker bör behandlas som en näringspolitisk fråga.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker.
Sverige är idag det enda land i EU som inte tillåter gårdsförsäljning av alkoholhaltiga produkter. Det är genant. Självklart måste också vi i vårt land kunna visa sådan tilltro till såväl företagare som vuxna konsumenter att de kan sköta försäljning och konsumtion av lokalt försålda alkoholprodukter på ett seriöst sätt. Gårdsförsäljning av andra livsmedel är en försäljningskanal som under årens lopp har varit mycket positiv för utvecklingen på landsbygden. Konsumenterna uppskattar lokalproducerade livsmedel och också den trivsamma miljön där produkten kan inhandlas. Själva försäljningen är sällan den enda intäktskällan för företaget men likväl kan den vara ett viktigt komplement.
Då det gäller gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker har dock Sverige intagit en mycket förmyndaraktig attityd. Trots att det finns ett hundratal företagare som skulle vilja saluföra sina drycker direkt från gården, naturligtvis på ett reglerat sätt men utanför Systembolaget, får de inte tillstånd. Förbudsivrare påtalar risker för folkhälsan, trots att de produkter som kan komma att säljas via gårdsförsäljning ofta har ett avsevärt högre pris än motsvarande alkoholhaltiga drycker som säljs på Systembolaget.
Systembolaget har istället föreslagit att konsumenter kan få beställa den önskade produkten från gårdsbutiken via webben och därefter betala och hämta ut den i valfri Systembolagsbutik. Det kan ju låta bra i förstone, men när man skärskådar förslaget visar det sig att det blir extremt dyrt och i princip kommer att omöjliggöra handel med varorna, utom för mycket entusiastiska konsumenter. Gårdsförsäljarnas fraktkostnader blir nämligen så höga – en halvliters flaska renderar en fraktkostnad på ca 100 kr, vilket innebär att ett 100-kronorsvin på gården kommer att kosta det dubbla på Systembolaget.
Inte heller är folkhälsoargumentet bärande då det gäller att säga nej till gårdsförsäljning. För den alkoholprodukt som stoppas från försäljning via dessa kanaler kommer istället billigare alternativ att inhandlas i Systembolagets butiker, och då säkerligen högre kvantiteter till samma pris. Dessutom blir tillgängligheten inte större. Redan idag finns det 70 internationella företag som säljer och levererar direkt till svenska konsumenter, och nyligen har Systembolaget beslutat att göra detsamma.
Den svenska besöksnäringen ökar stadigt och möjligheten för kunder att inhandla och provsmaka lokalt producerade alkoholdrycker kan vara ytterligare en ingrediens för att främja turismen. Dessutom är det en självklarhet att svenska företagare inom alla näringar ska kunna verka på samma villkor som sina europeiska kolleger.
Nej, det är attityden till gårdsförsäljning av alkoholprodukter som måste ändras. För det här handlar om näringspolitik inte alkoholpolitik.