Motion till riksdagen
2011/12:So441
av Désirée Pethrus (KD)

Införande av en nationell SRHR-policy


KD689

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att utforma en nationell SRHR-policy.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att samordna arbetet med att förebygga STI och hiv.

Motivering

Sverige har en lång tradition av arbete för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR), men trots det är siffrorna för sexuellt överförbara infektioner (sexually transmitted infections, STI), klamydia, humant immunbristvirus (human immunodeficiency virus, hiv) och oönskade graviditeter höga. Sverige värnar om SRHR både nationellt och internationellt och vi har sedan flera år tillbaka en policy för SRHR i det internationella samarbetet (”Sveriges internationella politik för sexuell och reproduktiv hälsa”). Däremot saknas en liknade policy för det nationella arbetet.

I juni 2009 lade en arbetsgrupp på Socialdepartementet fram idépromemorian ”Bättre förutsättningar för det förebyggande arbetet” som innehöll en rad förslag på åtgärder för att förhindra oönskade graviditeter och för att förbättra det nationella preventiva arbetet.

Det är angeläget att flera av dessa förslag förverkligas och genomförs. Ett förslag i promemorian är att Socialstyrelsen ska få i uppdrag att samordna det nationella preventiva arbetet. Promemorian pekar på att det är särskilt viktigt att hålla samman arbetet, speciellt nu när åtgärderna för att förebygga hiv har flyttats från Socialstyrelsen till Smittskyddsinstitutet. Ett liknande förslag har lagts fram i Folkhälsoinstitutets rapport ”Folkhälsopolitisk rapport (2010). Det är därför angeläget att Socialstyrelsen tar ett samlat grepp för att samordna det preventiva arbetet för att exempelvis förebygga oönskade graviditeter.

För att säkerställa en sammanhållen politik som gör vården likvärdig i hela landet bör en nationell SRHR-policy utformas. Idag utformar landstingen sina egna SRHR-strategier eller SRHR-policyer, men det saknas riktlinjer för vad dessa ska innehålla.

Det svenska nationella arbetet med sexuell och reproduktiv hälsa är alltför splittrat. Sverige behöver en nationell policy för det nationella arbetet som tar sikte på STI, hiv och oönskade graviditeter. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 28 september 2011

Désirée Pethrus (KD)