Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utveckla Skapande äldreomsorg.
God äldreomsorg handlar om att ge människor ökat välbefinnande, fler kulturella inslag, god vård och fortsatt kulturellt skapande. Tiden som pensionär, både i hemmet och på äldreboendet, kan innebära brist på stimulans och få möjligheter till kultur. Detta är fel med tanke på den kunskap som idag finns om kulturens betydelse för hälsa och välbefinnande. Det finns även stor kunskap om kulturens möjligheter när det gäller rehabilitering av exempelvis strokepatienter.
Under 2008 införde regeringen Skapande skola i syfte att stärka arbetet med kultur i skolan. Ökad samverkan med kulturlivet och att långsiktigt integrera kulturella och konstnärliga uttryck i skolans arbete bidrar till att kunskapsmålen nås i högre grad.
Skapande skola blev genast en succé, uppskattat av såväl elever som lärare. 99 % av landets kommuner har ansökt om medel till Skapande skola under något av de fyra år som möjligheten har funnits, vilket är mycket positivt.
Det är nu dags att överväga att utveckla en modell för Skapande äldreomsorg. Det skulle öka både hälsan och livskvaliteten för våra äldre och möjligheten att påverka sin vardag på ett positivt sätt. Genom att göra en satsning på kultur för äldre på några platser i landet, och genom forskning och utvärdering undersöka sambanden mellan kultur och hälsa och kultur och rehabilitering, kan man hitta en framgångsmodell för Skapande äldreomsorg.
Jag anser därför att regeringen bör överväga en modell, i likhet med Skapande skola, för att utveckla Skapande äldreomsorg.