Motion till riksdagen
2011/12:So412
av Pia Hallström (M)

Utredning av dyslexi i skolan


M0213

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om dyslexiutredningar.

Motivering

Tal- och skrivsvårigheter, så kallad dyslexi, är ett vanligt förekommande problem bland barn. Det får anses som särskilt viktigt att barn som just håller på att lära sig läsa och skriva får hjälp med att lösa eventuella dyslexiproblem. Skolorna är enligt lag skyldiga att sätta in stöd så fort det uppdagas att ett barn har problem med läs- och skrivinlärning. All forskning visar att barn med dyslexi bör bli utredda och få hjälp tidigt, helst redan i första klass. Utan rätt diagnos finns en stor risk att de rätta pedagogiska stöden i skolan uteblir, vilket i sin tur innebär en ökad risk för att barn med läs- och skrivsvårigheter hamnar efter och upplever skolan som en hemsk plats. Många utvecklar också olika strategier för att slippa göra skolarbete som de inte klarar av och tappar tron på sig själva.

Det är först efter dyslexiutredning och diagnos som barnen med större säkerhet kan få det stöd som de individuellt behöver.

På vissa håll i landet har man haft stora problem med årslånga väntetider för att utreda enskilda barns dyslexiproblem där processen inleds med en remiss från läkare. Vid en dyslexiutredning testas inte bara läs- och skrivförmågan utom det görs även en grundlig utredning av elevens förmåga till språklig bearbetning. Under utredningen identifieras därmed de grundläggande svårigheter som ligger bakom elevens läs- och skrivsvårigheter, för att man i nästa steg ska kunna inrikta träningen mot att lösa problemet.

Allt detta medför emellertid att utredningarna på vissa håll i landet tar upp till två år att genomföra. Det är lätt att tänka sig vad det betyder för ett barn att behöva vänta så lång tid på att få sin diagnos och därmed få det stöd och den hjälp som krävs för att kunna tillgodogöra sig nödvändiga kunskaper i skolan. Alla barn ska få samma möjligheter att lära sig att läsa och skriva. Mot denna bakgrund vore det rimligt att verka för kortare utredningstider när det gäller att identifiera eventuella dyslexiproblem bland barn.

Stockholm den 29 september 2011

Pia Hallström (M)