Motion till riksdagen
2011/12:So408
av Helena Bouveng och Jessika Vilhelmsson (M)

Åldersgränsen för köp av alkohol


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att göra en översyn över hur illegal införsel av sprit gör den tillgänglig för våra unga, hur deras hälsa påverkas och hur den fungerar som inkörsport till tyngre droger.

Motivering

Smuggling och langning av illegal alkohol till ungdomar är ett socialt problem. Detta har uppmärksammats både i medierna och av politiker under senare tid. Det är hög tid att vi nu reflekterar över vad som pågår och reagerar med kraft mot den organiserade alkoholsmugglingen. Problemet har vuxit sig allt starkare och riktar nu in sig mot våra ungdomar. Illegal alkoholinförsel och dess effekter bör därför utredas nu.

Problemet är inte bara att smugglingen har fått fäste i hela landet och att den riktar in sig på minderåriga och deras alkoholkonsumtion. Vad som kanske är än värre är att när vi efterlyser åtgärder för att komma till rätta med den bekymmersamma situationen avfärdas det inte sällan som uttryck för ett särintresse. Att avfärda problemet är djupt olyckligt och bidrar istället till att den illegala hanteringen riktad mot våra unga kan fortsätta att bedrivas. Att Folkhälsoinstitutet i sin årsrapport från i juli efterlyser en översyn av det bristfälliga kunskapsläget kring bland annat gränshandeln och alkoholinförseln är en tydlig signal om att någonting måste göras för att återta det som bör ligga inom myndigheternas kontroll.

Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN:124) som mäter skolelevers alkoholvanor har andelen pojkar som druckit smuggelsprit rört sig mellan 43 och 52 procent under senare år. I 2010 års undersökning uppgav 44 procent av pojkarna och 43 procent av flickorna i gymnasiets andra år att de druckit smuggelsprit. Detta är alarmerande siffror. I samma rapport framgår att bland elever i nionde klass svarar en fjärdedel av pojkarna och 29 procent av flickorna att man druckit smuggelsprit.

Under hösten har till exempel Östgöta Correspondenten rapporterat om en man som byggt upp ett ”langningsimperium” genom att sälja smuggelsprit till tonåringar. Att det smugglas och langas i Småland är polis och ungdomar överens om. Situationen ser likadan ut i Uppsala län. I flera artiklar har bland annat Smålandsposten beskrivit smuggelspritens väg till ungdomar som saknar åldern för att dricka alkohol. Man ringer ett telefonnummer, så kommer de och lämnar på en avskild plats man bestämmer. Inom en halvtimme kan man ha alkoholen. Langarna har kodnamn och agerar i nätverk.

Att vi har fått en svart alkoholmarknad i Sverige innebär att särskilt utsatta grupper, som mindre köpstarka konsumenter och inte minst unga människor, löper extra stor risk för att både hamna i och etablera kontakt med den kriminella världen genom smuggelspriten. Särskilt utsatta är här våra ungdomar som varken har åldern inne att köpa alkohol eller kanske de pengar som krävs. Risken för att smuggelsprit leder till tyngre missbruk är också tydlig. Det måste därför bli mindre lönsamt att bedriva illegal handel med alkohol. Vi måste återta kontrollen och åldersgränsen genom att föra en tydligare kamp mot den illegala sprithanteringen.

Stockholm den 28 september 2011

Helena Bouveng (M)

Jessika Vilhelmsson (M)