Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om det hälsofrämjande och förebyggande arbetets betydelse.
Grunden för medborgarnas hälsa ligger i den trygghet som ges av det egna beslutsutrymmet. Upplevd otrygghet innebär att vi som människor mår sämre. Vår största trygghet är friheten att forma det egna livet. Delaktighet, liksom en upplevelse av sammanhang och meningsfullhet, är viktiga hälsobringande faktorer. Människor måste kunna bygga sig ett tryggt liv med egen makt över vardagen. För detta krävs kunskaper som kan lägga grunden till ett friskt och bra liv, men även utrymme för att använda sig av dem. Alltför liten tilltro sätts i dag till den enskildes ansvar och möjligheter.
När hälsan går förlorad är detta en förlust för den enskilde, men också för samhället i stort. Tillit och tilltro till individens förmåga att värna om den egna hälsan är därmed avgörande. Det gäller även för en framgångsrik sjukvårdspolitik med ett hälsofrämjande synsätt. Det finns i dag oroande tecken på att unga människor motionerar mindre och att övervikt är något som kryper allt längre ned i åldrarna. Även om barns och ungas hälsa primärt är föräldrarnas ansvar krävs här också ett politiskt ansvarstagande.
Vi behöver skapa ett ekonomiskt utrymme för förebyggande åtgärder inom förskolan, skolan, äldreomsorgen och sjukvården. Jag ser det som en investering för framtiden. Att utbildning och det livslånga lärandet har stor betydelse när människor gör olika val i livet vet vi i dag. Extra viktigt att komma ihåg är att hjärnan behöver träning precis som dina muskler i övrigt.
Vi vet att med rätt kost, motion, mindre stress och en nära kontakt med naturen och kulturen kan du påverka människors hälsa på ett mycket positivt sätt. Vi kan även påverka miljön genom att leva klimatsmart. Alla människor behöver kunskap för att öka sin egen makt över sin hälsa, till exempel om maten och vad den betyder för hälsan. Att maten på sjukhus, äldreboenden, skolor och förskolor är av allra bästa kvalitet med klimatsmart, närproducerad och ekologisk mat med mycket grönt och frukt borde vara självklart. Det är viktigt med en tydlig inriktning på förebyggande arbete och med stöd för ett mer hälsosamt liv med både motion, mat och kultur som viktiga delar för både äldre och yngre.