Motion till riksdagen
2011/12:So379
av Anne Marie Brodén och Annicka Engblom (M)

Folkhälsa och kultur


M0703

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om folkhälsa och kultur.

Motivering

Inom sjukvården har en medvetenhet om de immateriella värdenas betydelse för hälsan vuxit sig allt starkare under de senaste åren. Att kropp och själ hör ihop är numera erkänt av professionen. Forskningsrapporter rörande sambandet mellan hälsa och kultur visar entydiga resultat. Vår hälsa påverkas av kultur. Eftersom forskningsfältet hälsa och kultur är tvärvetenskapligt finns det en risk att det faller mellan stolarna när resurser fördelas till forskning. Därför är det viktigt att området uppmärksammas inom både medicinsk och humanistisk forskning.

Människor utsätts idag för mycket stress och press både i hemmet och på arbetet. Den psykiska ohälsan ökar, inte minst hos barn och ungdomar. Människan har kroppsliga, själsliga och andliga behov och alla behov behöver tillgodoses för att vi ska må bra.

Kulturen är en väg för att få ro och vila i en stressad värld. Betydelsen av kultur både för den allmänna folkhälsan och i direkta vårdsituationer blir allt mer uppmärksammad.

Många sjukhus och andra vårdinrättningar intresserar sig numera för kulturens möjligheter att påverka patienternas hälsa. Såväl kultur i form av böcker, konst och musik som den yttre sjukhusmiljön i form av arkitektur och inredning påverkar patienter och personal. De flesta konstformer manar till kommunikation och eftertanke, vilket verkar stimulerande för människor som befinner sig i sjukhusmiljön. Konsten kan inbjuda till samtal i en påfrestande situation eller verka lugnande i en stressad miljö. Detta tillsammans med den forskning som finns stärker vår övertygelse om att kultur ska ses som ett förebyggande folkhälsoarbete.

En fråga som många ställer och som är svår att ge ett bra svar på är vad kultur egentligen är och vilken form av kultur som kan vara betydelsefull för människor. Klart är att vi i detta sammanhang måste använda ett omfattande kulturbegrepp. Alla människor tilltalas inte av samma kulturella uttryck. Samtidigt visar forskningen att det är just klassiska kulturella utryck i musik, konst, dans, böcker m.m. som har särskilt stor betydelse för människors hälsa. Det är alltså inte enbart en allmänt ökad omvårdnad om vårdtagaren som ger de positiva resultaten. Omvårdnaden i sig har naturligtvis en stor betydelse för en god vård, men kulturen kan ge ytterligare en dimension i det arbetet.

Vi vill att regeringen uppmärksammar den kunskap som finns i dag runt hälsa och kultur samt ger Halland och Blekinge stöd i det fortsatta arbetet med att utveckla kulturens möjligheter för hälsan.

Stockholm den 29 september 2011

Anne Marie Brodén (M)

Annicka Engblom (M)