Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att det bör finnas regelbunden utbildning för all personal som arbetar med barn och ungdomar så att övergrepp mot barn kan upptäckas samt bra rutiner och handlingsplaner för hur man ska agera om man upptäcker eller misstänker att ett barn utsätts för övergrepp.
De allra flesta barn växer upp i en familj med mycket kärlek, värme och god omsorg, men vi vet också att det inte är så för alla. Alla barn som är utsatta för fysiskt eller psykiskt våld måste få hjälp och stöd.
De allra flesta barn besöker barnavårdscentral, vistas i förskola eller skola och flera vuxna möter dessa barn och har enligt socialtjänstlagen skyldighet att omedelbart anmäla till socialnämnden om de får kännedom eller misstänker att ett barn behöver skydd. Trots detta finns det barn som utsätts för svåra övergrepp, ibland så svåra att barnen avlider. Ibland har anmälan kommit in till socialnämnden och ibland har man inte haft den minsta aning om vad som pågått. Då dessa övergrepp ofta sker av släkt, vänner eller föräldrar kan de vara svåra att upptäcka, men för barnets bästa måste vi bli bättre på att upptäcka övergreppen innan det är för sent.
Då det ser väldigt olika ut hur man jobbar med detta i hela landet bör vi säkerställa att det finns regelbunden utbildning för all personal som arbetar med barn och ungdomar så att övergrepp mot barn kan upptäckas samt bra rutiner och handlingsplaner för hur man ska agera om man upptäcker eller misstänker att ett barn utsätts för övergrepp. Inga barn ska behövas utsättas för våld och övergrepp, och om det ändå sker så måste vi bli bättre på att förhindra att det fortgår.