Motion till riksdagen
2011/12:So364
av Stefan Caplan (M)

Övervikt och fetma hos barn


M0495

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åtgärder för att komma till rätta med övervikt och fetma hos barn.

Motivering

Andelen barn i Sverige med övervikt och fetma har eskalerat de senaste 20 åren. Och även om en viss utplaning kan skönjas på en del ställen är det på en dubbelt så hög nivå som för 20 år sedan. I Socialstyrelsens folkhälsorapport från 2009 skriver man att 15–20 procent av barnen i Sverige är överviktiga och att 3–5 procent är feta. Man skriver vidare att flera oberoende studier i olika delar av landet visat att andelen överviktiga barn har fördubblats under de senaste två decennierna och att andelen feta barn blivit fyra till fem gånger så stor. Socialstyrelsens statistik känns igen i den studie som The WHO European Child Obesity Surveillance Initiative gjort. Studien omfattar 94 slumpvis utvalada skolor i Sverige från norr till söder och 4 600 barn i åldern 7–9 år deltar i undersökningen. Resultatet visade att 17 procent av barnen hade övervikt inklusive fetma och att 3 procent hade fetma. Vid rikscentrum för överviktiga barn vid Huddinge sjukhus har en studie visat att Sverige under de senaste 14 åren tredubblat antalet överviktiga barn.

Enligt Socialstyrelsen är ca 80 procent av de barn som var överviktiga i 6–7-årsåldern fortfarande överviktiga i de sena tonåren. När vi tänker på dessa barns framtid måste vi ha med i beräkningen att exempelvis dålig självkänsla, depressioner, hjärt-kärlsjukdomar och problem med rörelseorgan alla är exempel på vad övervikt och fetma kan leda till. Det är svårt att behandla barnfetma, och därför är det angeläget att satsa på förebyggande åtgärder för att förhindra att barn utvecklar fetma. Livsmedelsverket och Statens folkhälsoinstitut har formulerat en handlingsplan för goda matvanor och ökad fysisk aktivitet, men hur detta slår ut och följs upp är oklart. Den nya skollagen (2010:800) innefattar väsentliga åtgärder för elevhälsan och skolmåltiderna men problemet tycks större än så. En tydlig åskådliggöring av detta samhällsproblem är nödvändig. Riskerna övervikt och fetma för med sig måste bli kunskap för varje förälder. Det är motiverat att titta på om tillräckligt görs för att komma till rätta med ett av vår tids allvarligaste samhällsproblem.

Stockholm den 28 september 2011

Stefan Caplan (M)