Motion till riksdagen
2011/12:So357
av Lars-Axel Nordell (KD)

Serveringstider på restaurang


KD515

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om serveringstider på restaurang.

Motivering

Den 30 mars 2011 antog Sveriges riksdag en samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken. Det övergripande målet i den nya ANDT-strategin är: Ett samhälle fritt från narkotika och dopning, med minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol och med ett minskat tobaksbruk.

Det tydliga sambandet mellan alkohol och våld är odiskutabelt. Flera studier och rapporter bekräftar alkoholens betydelse för misshandelsbrott och annan våldsutövning. Hela 80 procent av våldsbrotten i vårt land anses vara alkoholrelaterade och när det gäller det grova ungdomsvåldet är siffran så hög som 99 procent.

I Brottsförebyggande rådets rapporter framgår att våld och misshandel är ett känt inslag i stadskärnor där krogtätheten är stor. Storhelger och helgdagar dominerar, varav nyårsafton och valborgsmässoafton är de två enskilda dygn då flest anmälningar om misshandel inkommer. Fredag, lördag och söndag är de tre enskilda dagar som berör flest misshandelsfall i genomsnitt.

Huvuddelen av brotten dessa dagar har ägt rum under natten mot lördag respektive natten mot söndag. Måndag, tisdag och onsdag sker lägst antal fall av misshandel. Det är tydligt att det alkoholrelaterade våldet sker när krog- och utelivet är som tätast.

I Norge har en försöksverksamhet genomförts, där 28 kommuner stängde sina krogar en timme tidigare, från 03.00 till 02.00. Redan efter sex månader kunde man, i de kommuner som deltog i försöken, konstatera att antalet våldsbrott minskat med 30 procent. I Hamar, som deltog i försöksverksamheten, minskade våldsbrotten med hela 60 procent, medan jämförelsekommunen Elverum hade öppet som vanligt och där skedde heller ingen nedgång av våldsbrotten.

Liknande erfarenheter finns från New South Wales i Australien där 14 pubar i Newcastle stängde två timmar tidigare, kl. 03.00 i stället för 05.00, och där en nedgång i antalet våldsbrott med 37 procent noterades. På Island har öppettiderna på krogen förlängts fram till 05.30, vilket resulterade i en ökning av akutfallen på sjukhus med 31 procent.

I den nya svenska alkohollagen gjordes ingen förändring av serveringstiderna. Det är respektive kommuns sak att bedöma och besluta om öppettiderna på krogen. Dessutom har kommunerna fått ett ökat uppföljningsansvar samtidigt som kravet på restaurangerna att servera uppvärmd mat för att få utskänkningstillstånd har slopats. Det senare kan ha lett till en ökning av antalet serveringstillstånd i landet.

Det är angeläget att den nya alkohollagen följs upp och utvärderas för att se vilka effekter som uppkommit. Parallellt med detta kan det ändå vara angeläget att vinna svenska erfarenheter och se vilka hälso- och trygghetseffekter som kan uppkomma av kortare serveringstider. Därför föreslår jag att regeringen uppdrar åt Folkhälsoinstitutet att genomföra en försöksverksamhet med kortare serveringstider i samverkan med ett antal kommuner i landet.

Stockholm den 4 oktober 2011

Lars-Axel Nordell (KD)