Motion till riksdagen
2011/12:So350
av Thomas Strand m.fl. (S)

Vikten av en god palliativ vård


S2185

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att utveckla den palliativa vården.

Motivering

Den palliativa vården ser döendet som en normal process och syftar till att hjälpa patienten att uppnå bästa möjliga livskvalitet vid livets slut och varken påskynda eller uppskjuta döden. Den ska stödja människor att leva med värdighet och med största möjliga välbefinnande till livets slut.

Den palliativa vården beskrivs av WHO som ett förhållningssätt som syftar till att förbättra livskvaliteten för patienter och familjer som drabbas av problem som kan uppstå vid livshotande sjukdom. Palliativ vård förebygger och lindrar lidande genom tidig upptäckt, noggrann analys samt behandling av smärta och andra fysiska, psykosociala och existentiella problem. Den palliativa vården bygger på samverkan mellan läkare, sjuksköterskor, rehabiliteringspersonal, kuratorer och andra yrkeskategorier. Det innebär att personalen behöver arbeta i välfungerande multiprofessionella team. Den palliativa vården bedrivs i ordinärt boende, på särskilt boende, på palliativa vårdplatser och på sjukhusavdelningar. Den palliativa vården kräver också samverkan mellan olika huvudmän.

I rapporten ”Vård i livets slutskede” 2006 gör Socialstyrelsen en bedömning av den palliativa vårdens utveckling sedan 2000. Det konstateras att det finns stora brister i såväl tillgänglighet som kvalitet. Även i en rapport som kom i december 2010 konstaterar Socialstyrelsen att skillnader i den palliativa vården fortfarande är stor i Sverige. Tillgången till både basal och specialiserad palliativ vård är generellt sett i stort behov av förbättring i landet.

Behovet av kompetensutveckling för personal som arbetar med vård i livets slutskede har identifierats i flera rapporter. Tillgången på läkare med kompetens inom palliativ vård är också otillräcklig. Därför är frågan om utbildning och kompetensutveckling i palliativ vård en viktig fråga.

I SOU 2009:11 konstateras att många cancerpatienter inte får sina behov av palliativ vård uppfyllda. Den palliativa vården lider av otillräckliga resurser som visar sig i bristande tillgänglighet och skillnader i kvalitet. Den samlade effekten av befolkningsökning, förändringar i åldersstrukturen samt den ökade incidensen för fler cancersjukdomar innebär en fördubbling av antalet patienter med cancersjukdom till år 2030. Behovet av palliativ vård kommer att vara mycket stort i ett framtidsperspektiv. Till detta kommer behoven av palliativ vård hos de patienter som har andra livshotande sjukdomar.

Det är därför viktigt att på nationell nivå tydliggöra kvalitets- och ambitionsnivåer avseende den palliativa vården. Här kan det handla om nationella riktlinjer, kvalitetsindikatorer eller centerbyggande liknande cancervården.

Vi motionärer menar att regeringen bör fokusera på den palliativa vården för att den ska kunna svara upp mot framtida ökande behov samt för att minska regionala och lokala skillnader. Det är då viktigt att uppmärksamma frågor om resurser, kvalitet, grundutbildning och fortbildning.

Stockholm den 3 oktober 2011

Thomas Strand (S)

Carina Hägg (S)

Helene Petersson i Stockaryd (S)

Peter Persson (S)