Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av möjligheten att införa ett obligatoriskt införande av lagen om valfrihetssystem (LOV).
Frihetstanken, dvs. rätten att individen själv i möjligaste mån ska få avgöra sin val efter eget förnuft och preferenser, är central för oss moderater.
Lagen om valfrihetssystem som infördes 2009 reglerar vad som gäller för kommuner och landsting som vill konkurrenspröva kommunala och landstingskommunala verksamheter. Den innebär att man överlåter valet av utförare av stöd, vård och omsorg till brukaren eller patienten.
Lagen bygger på att det inte är någon priskonkurrens mellan olika leverantörer. Den enskilde har istället möjligheten att välja den leverantör som erbjuder bäst kvalitet. Sedan lagen instiftandes har ett flertal kommuner infört valfrihetssystemet, tyvärr dock långt ifrån alla.
Eftersom det finns statliga stimulansmedel att söka för utvecklingen av valfrihetssystemen föreligger inga hinder för införandet, förutom ideologiska sådana. Kommunalpolitikernas ovilja att konkurrensutsätta verksamheter får inte begränsa individens valfrihet.
Äldre måste få möjligheten att välja det stöd och den omsorg som bäst passar deras behov och önskemål, men också kunna välja bort det som man inte nöjd med. Därför bör en översyn av möjligheten till ett obligatoriskt införande av lagen om valfrihetssystem (LOV) göras skyndsamt.