Motion till riksdagen
2011/12:So292
av Maria Lundqvist-Brömster (FP)

Legitimation för kuratorer inom hälso- och sjukvården


FP1171

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa legitimation för kuratorer inom hälso- och sjukvården.

Motivering

Det ställs höga krav på kuratorer inom hälso- och sjukvården. En majoritet av kuratorerna har förutom sin grundutbildning även fortbildning inom steg 1 eller psykoterapiutbildning. Vad kan då en legitimation ha för värde? Den ger naturligtvis garantier för att personalen har en viss kompetens och den utgör en varudeklaration vad beträffar kvalifikationer.

Att vara kurator inom hälso- och sjukvård innebär att man arbetar inom väldigt många olika verksamhetsområden inom sjukvården. Vi vet också att den psykosociala tyngden som i dag finns inom vård och omsorg också efterfrågar mer av kuratorns kompetens. Den är absolut nödvändig för att tillvarata och erbjuda patient och anhöriga en professionell behandling.

För patienten är det viktigt med kvalitet och att den dessutom ska vara kvalitetssäkrad. Det ska inte spela någon roll var man i vården möter en kurator – man ska vara garanterad likvärdigt stöd. Kuratorn kan med sin kompetens bidra till att förkorta lidande och förebygga kostsamma sjukdomsperioder. Vi vet ju att ca 30–40 % av befolkningen i Sverige idag sägs lida av psykisk ohälsa. Det finns ett klart samband mellan den sociala situationen och sjukdomstillståndet.

Vi får inte glömma att de allra flesta yrkesgrupperna inom sjukvården idag har legitimation. Legitimationen är ju beviset på samhällets krav på kvalitet, kompetens och erfarenhet.

Över 80 % av kuratorerna är vidareutbildade socionomer. Men trots att disciplinen ”socialt arbete” är en etablerad vetenskap, att socionomutbildningens längd, forskningsanknytning och vetenskapliga förankring överensstämmer med kraven på legitimation för övrig personal inom hälso- och sjukvården, är kuratorerna ännu inte legitimerade.

Vi måste värna den psykosociala kompetensen inom hälso- och sjukvården.

Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

Stockholm den 30 september 2011

Maria Lundqvist-Brömster (FP)