Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om drogupplysning, främst till ungdomar.
Cannabis kan ge biverkningar såsom ångest, olust, panikkänslor och förföljelsemani.
Ett långvarigt bruk kan ge skador i andningsorgan, nedstämdhet och depression, liksom kvarstående psykotiska symptom. 10 procent av dem som börjar riskerar att fastna i ett beroende. Trots detta fortsätter användningen av cannabis att öka. Sju av tio som tas in på Maria Ungdom för behandling uppger att de hellre röker cannabis än dricker alkohol.
Alltfler röster hörs för att legalisera cannabis; detta måste motverkas. Argumenten som hörs är bl.a. att ”kriget mot droger är förlorat; därför kan vi lika gärna ge upp kampen”. Syfte med detta skulle då vara att färre kommer in i missbruk och kriminalitet för att det blir lagligt. Det är lika dumt som det är falskt.
Det finns inget orsakssamband mellan avkriminalisering och minskade problem.
Betydligt färre skolelever och vuxna i Sverige prövar och använder narkotika jämfört med de flesta andra europeiska länder, vilket är ett resultat av strategin med prevention, kontroll och beroendevård. Flera länder sneglar mot Sverige, för att lära sig.
Regeringen har satt in 50 miljoner kronor i extra pengar för att motverka cannabis, men fler resurser behövs framöver för att stödja och rädda fler från att hamna i ett missbruk av droger.
Regeringen bör snarast återkomma till riksdagen med ett förslag till hur drogupplysningen till framför allt våra ungdomar ska kunna öka.