Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om barns och ungas psykiska hälsa och en analys av behovet av lokalt förankrade nätkuratorer.
Barn och ungdomar är de grupper som är mest sårbara för social påverkan och grupptryck. På Internet, som blivit en del av varje ung människas vardag, förekommer både mobbning, hotelser, ryktesspridning och en mängd dåliga råd från ungdom till ungdom. På nätet gäller varken vanliga regler eller vanliga normer. Internet lockar oss att avslöja mer om oss själva än vad vi skulle göra om vi suttit öga mot öga. Det man publicerat på nätet kan man inte ångra eller ta tillbaka.
Samtidigt kan Internet utvecklas till ett bra verktyg för att nå barn och ungdomar. Det kan vara svårt för många att vända sig till den verkliga vuxenvärlden för att be om hjälp. Vuxenvärlden måste finnas där barn och unga är. Det finns flera aktörer som nyttjar Internet för att nå och stödja barn och ungdomar, t ex Fryshusets ”nätvandrare” och regeringens satsning på UMO, den nationella ungdomsmottagningen på nätet. Men det behövs också nättjänster som har en lokal förankring. Det skulle ge en större närhet och förankring hos ungdomarna och möjlighet att erbjuda faktisk hjälp i verkligheten. En lokal förankring ger också möjlighet till kontakt med föräldrar, vilket annars inte är möjligt i en nationellt riktad verksamhet.
En lokal fältassistent på nätet i form av en ”nätkurator” kan ge råd om hur man gör i olika svåra situationer och vart man vänder sig. Nätkuratorn, med en direkt koppling till socialtjänsten, kan också följa de trender som finns bland ungdomar på orten och tidigt identifiera barn och unga i riskzonen.
Utvecklingen pekar entydigt på att samhällets stödfunktioner måste bli mer tillgängliga på Internet. Jag anser att det skulle vara värdefullt att låta några utvalda intresserade kommuner pröva och utvärdera en nätkuratorsverksamhet. En kommun som visat intresse för att på detta sätt stödja barn och unga är Nybro, som också genom sin storlek och sitt läge skulle kunna lämpa sig som försökskommun.
Barns och ungas psykiska hälsa är ett stort samhällsproblem. Därför vill jag se en analys av om nätkuratorer kan vara ett sätt att öka tillgängligheten till adekvat vuxenstöd och att kunna agera uppsökande där det behövs. Detta bör ges regeringen till känna.