Motion till riksdagen
2011/12:So239
av Elin Lundgren (S)

Stödgrupper för barn och unga som växer upp i familjer med riskfylld alkoholkonsumtion


S2110

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att alla kommuner ska ha skyldighet att tillhandahålla samtals- och stödgrupper för barn och unga som växer upp i familjer där de vuxna har en riskfylld alkoholkonsumtion.

Motivering

Enligt en rapport från Folkhälsoinstitutet lever cirka 385 000 barn och unga i familjer med riskfylld alkoholkonsumtion. Detta påverkar barnen på olika negativa sätt beroende på graden av problem. Några vågar inte ta hem kompisar efter skolan av rädsla för att mamma eller pappa ska vara arg och lynnig. Andra får ta hela ansvaret för hem och småsyskon eftersom föräldrarna är oförmögna till detta.

De senaste åren har en mycket positiv utveckling skett så till vida att detta problem uppmärksammats, kanske i takt med att vi förstår att alkoholproblem är en sjukdom och att lite av det tabu som funnits att tala om det är på väg bort.

Det krävs flera åtgärder för att vi ska kunna minska antalet barn som växer upp med föräldrar som har en riskfylld alkoholkonsumtion. En restriktiv alkoholpolitik är självklart grunden. Bra behandling för att de vuxna ska kunna bli friska igen är en annan. För de barn där problemet är ett faktum är samtalsgrupper ett sätt att få stöd.

IOGT-NTO:s juniorförbund (Junis) gör sedan några år tillbaka en årlig kartläggning av hur kommunerna arbetar med stöd till barn som växer upp under de här förhållandena.

År 2010 svarade 233 av landets 290 kommuner på en enkät som Junis genomförde. Av 290 kommuner har knappt 87 procent uppgett att de kan erbjuda stödgrupper för barn till föräldrar som har en riskfylld alkoholkonsumtion.

Regeringen har gjort en satsning på området och SKL arbetar med att intensifiera stödet, något som behövs. Det finns mycket kvar att göra.

Forskaren och skolsköterskan Agneta Tinnfält menar att förutom att skolpersonal behöver bli mer observanta på hur eleverna mår skulle alla barn i de obligatoriska hälsosamtal med skolsköterskan som förekommer i grundskolan få frågan om hemförhållanden.

Att synliggöra barnen och den problematik deras föräldrars missbruk skapar är oerhört viktigt. Att alla kommuner i hela Sverige kan erbjuda stödsamtal måste vara en självklarhet.

Stockholm den 23 september 2011

Elin Lundgren (S)