Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att avskaffa gränsproblem i Öresundsregionen och få till stånd en omförhandling av skatteavtalet mellan Sverige och Danmark.
Öresundsbron är symbolen för Öresundsregionen som tillväxtregion. Arbetspendling och gränshandel innebär att Öresundsregionen är en motor i såväl svensk som dansk ekonomi. För oss i Skåne är det lika naturligt att arbeta i Danmark som i Sverige. Mer än 20 000 personer arbetspendlar dagligen över Öresund. Utvecklingen går framåt och inte bakåt. Andelen arbetspendlare ökar för varje år. Men det finns flera mörka moln på himlen. De problem som finns är lyckligtvis politiskt beskaffade och kan därmed undanröjas.
Möjligheterna att arbeta, bo och leva på bägge sidorna av Öresund begränsas av gränshinder i form av skatteavtal och skatteregler som förhandlades fram år 2003 av den dåvarande socialdemokratiska regeringen. Avtalet innebär att skånska arbetspendlare betalar skatt i Danmark där de arbetar. Hemkommunen går alltså miste om betydande skatteintäkter. I övriga Norden och Europa beskattas pendlarna i det land där de bor.
Öresundskommittén har i en ekonomisk utredning från september 2011 kommit fram till att skånska arbetspendlare bidragit till en ökning av den danska tillväxten med 39 miljarder svenska kronor sedan Öresundsbron stod klar. Även den svenska staten har tjänat pengar på arbetspendlingen i form av 1,5 miljarder kronor i a-kasseersättningar som inte har behövt betalas ut. Däremot, oavsett det dansk-svenska skatteavtalet, så står de skånska kommunerna som förlorare då den danska ersättningen hamnar i den svenska statskassan istället för i de skånska kommuner som arbetspendlarna bor i.
Regeringen bör därför få i uppdrag att göra en översyn av skattelagstiftningen och att omförhandla skatteavtalet mellan Sverige och Danmark så att löntagare betalar skatt där de är folkbokförda och inte där de arbetar.