Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige bör ta initiativ till sänkta införselkvoter inom EU.
Sedan 2004 får en person som fyllt 20 år vid varje tillfälle föra in 230 liter alkohol från annat EU-land till Sverige. Det motsvarar över 20 liter 100-procentig alkohol, vilket är dubbelt så mycket som den genomsnittliga svenskens årskonsumtion.
Egentligen finns ingen tydlig övre gräns på 230 liter per person och tillfälle utan den ska ses som en riktlinje för s.k. referensnivåer eller indikativa nivåer för privat bruk på 10 liter sprit, 20 liter starkvin, 90 liter vin samt 110 liter öl. Den införda alkoholen får bara vara för eget bruk och får därmed inte säljas vidare. Vid större bröllopsfester eller födelsedagsfester finns i praktiken ingen övre gräns.
Alkoholen är inte vilken vara som helst, vilket motiverar att vi har en särskild alkohollagstiftning med en mängd olika restriktioner. Totalkonsumtionsmodellen visar att en hög alkoholkonsumtion också leder till höga alkoholskador med höga samhällskostnader som följd.
För tio år sedan diskuterades över huvud taget inte alkoholpolitik i EU, annat än relaterat till jordbrukssubventioner. Nu finns en helt annan insikt. EU har antagit en alkoholstrategi och folkhälsoperspektivet har vunnit mark och acceptans.
Det krävs en restriktiv alkohol- och narkotikapolitik i Europa och att man tar politikområdet på större allvar. Konkret skulle rejält sänkta införselkvoter inom EU minska vidareförsäljningen av illegal alkohol och därmed även försvåra för annan kriminell verksamhet.
Sverige bör, utifrån vår långa erfarenhet av en framgångsrik restriktiv alkohol- och narkotikapolitik och utifrån EU:s egen alkoholstrategi, ta initiativ till sänkta införselkvoter (de s.k. indikativa nivåerna) mellan EU:s medlemsländer. Detta bör ges regeringen till känna.