Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över energiskattesituationen för trädgårdsnäringen.
Klimat- och energipropositionen 2009 lägger fast stegvis ökade energi- och CO2-skatter för t ex den svenska tomatodlingen (exemplet gäller även annan liknande trädgårdsodling).
Jordbruksverket kom i juni 2011 med en rapport som jämför den svenska tomatodlingen med den i Holland och Finland. Den visar att de mycket kraftigt höjda energi- och CO2-skatterna i Sverige 2011 och framförallt 2015 skulle höja skatternas andel av omsättningen från under 1 procent till över 12 procent. Några motsvarande extrema skattehöjningar i övriga EU-länder förutses inte ske.
Sker ingen justering kommer den svenska tomat- och trädgårdsodlingen att få en starkt försämrad konkurrenssituation relativt importen från andra EU-länder, och odlingen kommer till stor del att ersättas av import. Detta kan rimligen inte ha varit avsikten med besluten i klimat- och energipropositionen och därför är det angeläget att regeringen låter analysera hur de beslutade skattehöjningarna står i paritet med utvecklingen i andra EU-länder med stor trädgårdsodling.
Även för jord- och skogsbruket finns samma problematik, varför analysen bör omfatta även dessa näringar.