Motion till riksdagen
2011/12:Sk384
av Ola Johansson och Helena Lindahl (C)

Ändrade regler för punktbeskattning av syntetiska drivmedel för minskning av världens utsläpp av koldioxid


C454

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att pröva frågan om att ändra reglerna för punktbeskattning av syntetiska drivmedel så att det blir mer lönsamt att ta vara på restgaser och därmed minska utsläppen av växthusgaser.

Motivering

En av världens största och dessutom onödiga utsläpp av växthusgaser sker vid facklingen av gaser på oljefälten. Där facklas bort ca 30 miljarder m3 gas per år. I energi motsvarar det 30 miljoner m3 dieselolja per år, eller lika mycket som Tysklands hela dieseloljeförbrukning, som ger ca 70 miljoner ton fossilt koldioxidutsläpp per år, till ingen som helst nytta för någon.

Ett annat exempel på fackling av gaser är SSAB i Oxelösund. Där facklas det restgaser från ståltillverkningen som skulle räcka till 30 000 till 50 000 m3 syntetiska drivmedel.

Om man vill få stopp på gasfacklingen måste man göra det lönsamt att göra något vettigt av gaserna i stället för att elda upp dem rakt ut i atmosfären. Det går bra att omvandla gasen till mycket rena, luktfria, ej giftiga och bionedbrytbara syntetiska drivmedel. De kan billigt och energisnålt transporteras från oljefälten i Västsibirien eller från den svenska processindustrin för att omvandlas till flytande bränsle.

Enligt lagen om skatt på energi är värme som produceras från restgaser skattefri. Vi anser att även el och drivmedel framställda av restgaser från processindustrin borde vara skattebefriade eller åtminstone beskattade på en nivå som gör dem ekonomiskt intressanta jämfört med dieselolja raffinerad ur råolja.

I dag är det skattefritt att fackla gaser. Men om man gör om gaserna till flytande syntetiska drivmedel och använder dem i dieselfordon, belastas bränslet med dieseloljeskatt. Gör man motsvarande förvandling av naturgas förtätad till vätska för motorer och fordon har det drivmedlet en lägre skatt.

Även om vi i princip är emot fossila bränslen ser vi trots detta en miljövinst i att ta vara på den energi som annars enbart leder till utsläpp av växthusgaser. Genom att denna energi kan ersätta annan fossil energi kan den i bästa fall innebära en halvering av utsläppen.

Vi vill med denna motion göra regeringen uppmärksam på behovet av att pröva frågan om att ändra reglerna för punktbeskattning av syntetiska drivmedel så att det blir mer lönsamt att ta vara på restgaser och därmed minska utsläppen av växthusgaser.

Stockholm den 4 oktober 2011

Ola Johansson (C)

Helena Lindahl (C)