Motion till riksdagen
2011/12:Sk371
av Lotta Finstorp och Lotta Olsson (M)

RIT-avdrag


M0546

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om RIT-avdrag.

Motivering

Den 1 juli 2007 genomförde regeringen den så kallade RUT-reformen som har gjort det väsentligt billigare att anlita hushållsnära tjänster i Sverige. I grunden innebär avdraget att en tjänst kan ske till halva kostnaden. Effekten har blivit stor med resultatet att hemservicebranschen expanderat kraftigt. En annan skattereduktionsreform som har fått ett väldigt positivt mottagande är ROT-avdraget. För att stävja den finansiella krisens effekter, och möta den djupgående lågkonjunkturen, blev det återigen tillåtet att göra avdrag för så kallade ROT-arbeten. Det har medfört ett kraftigt uppsving i efterfrågan av hantverkstjänster, och mycket talar för att den svarta marknaden minskar som en följd av skattereduktionen. Erfarenheterna från RUT- och ROT-avdragen visar att potentialen för tjänstesektorn att växa om privatpersoner får rätt till skattereduktion är stor.

Erfarenheterna från dessa två exempel visar således att skattereduktion fungerar både för att göra svarta jobb vita och som ett sätt att utveckla och expandera en viss bransch. Mot den bakgrunden vore det rimligt att utvidga dagens reform till att också inkludera ett så kallat RIT-avdrag. Anledningen är att många människor i Sverige, trots att vi ligger långt framme på it-området, fortfarande saknar adekvat it-vana. Inte minst skulle det vara en stor hjälp för äldre som i allt större utsträckning är hänvisade till internet för olika samhällstjänster. Undersökningar som gjorts visar att ungefär tre miljoner svenskar, varav många är äldre, är i behov av ökade it-kunskaper.

Många kommuner, landsting och banker utvecklar sin service och kommunikation med medborgarna via internet och fasar ut den personliga servicen. Det innebär att många, framförallt äldre, hamnar i ett digitalt utanförskap som skulle kunna förhindras genom att it-tjänster ingår i RUT-avdraget. Dessutom ges fler människor möjlighet till arbete, inte minst unga, vars it-kompetens skulle komma väl till pass. En undersökning från Demoskop på uppdrag av Almega visar att cirka 18 procent av hushållen tror sig vara i behov av hjälp med it-tjänster i hemmet inom det kommande året, samtidigt som 78 procent av dessa anger att en skattereduktion skulle öka intresset att köpa dessa tjänster.

Mot denna bakgrund vore det rimligt att även it-tjänster inkluderas i vad som definieras som hushållsnära tjänster. Regeringen bör därför se över de nuvarande reglerna för hushållsnära tjänster för att se om det är möjligt att inkludera även it-tjänster.

Stockholm den 3 oktober 2011

Lotta Finstorp (M)

Lotta Olsson (M)