Motion till riksdagen
2011/12:Sk359
av Jennie Nilsson m.fl. (S)

Skattekontroll


S88003

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om effektivare bekämpning av penningtvätt (penningförflyttning).

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om höjda beloppsgränser för beskattning och om att lämna kontrolluppgifter.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att systemet med personal- eller närvaroliggare och oannonserade kontrollbesök utvidgas till att också gälla för bygg- och tvätteribranscherna.

  4. Riksdagen beslutar att månadsredovisning av anställdas skatter och arbetsgivaravgifter ska ske individuellt och inte, som i dag, med en totalsumma.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheterna till ett entreprenadavdrag.

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över lagstiftningen kring prövning och återkallande av rätten till F-skatt.

  7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att obligatoriska redovisningscentraler (tömningscentraler) införs för taxametrar inom taxinäringen.

  8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att kvitto ska ges i samband med utförande av HUS-tjänster och kontrolleras av Skatteverket före utbetalningar.

Enklare och bättre skattekontroll

Vi vill att kraftfulla åtgärder vidtas mot dem som undanhåller inkomster från beskattning eller bryter mot andra bestämmelser som hederliga företag och privatpersoner följer. Under åren 2012–2015 vill vi därför tillföra Skatteverket totalt 200 miljoner kronor för ökade resurser till att bekämpa skattefusk. Vi menar också att vissa förenklingar för enskilda också skulle göra det lättare att göra rätt. Nedan följer ett antal förslag som vi vill se genomförda.

1 Effektivare bekämpning av penningtvätt (penningförflyttning)

Penningtvätt och skattebrott hänger samman. I detta förenas grov organiserad brottslighet med ekonomisk brottslighet. Finansinspektionen har uppdraget att samordna penningtvättsbekämpningen och följer genomförandet av EU:s tredje penningtvättsdirektiv. Här krävs dock större insatser. Vi menar att penningtvätt ska betraktas som ett separat brott. Sekretesslagformuleringar som hindrar Skatteverket att rapportera misstänkt penningtvätt måste ändras. Misstänkta penningtransaktioner ska kunna frysas under begränsad tid. Kontrollen över växlings- och factoringbolagen måste skärpas eftersom dessa idag används både när svarta pengar tvättas vita och då vita pengar görs om till svarta. Många menar att termen penningtvätt borde bytas mot penningförflyttning eftersom regelrätt penningtvätt är en liten del av det som idag hanteras av Finanspolisen. I stället handlar det om konsumtion av kriminella och svarta pengar samt rena överföringar, dvs. penningförflyttning. Till det kommer penningmaskering av svarta löner inom den svarta ekonomin, som också är ett bra exempel på penningförflyttning.

2 Höjda beloppsgränser för beskattning och att lämna kontrolluppgifter

Näringsidkare och föreningar ska idag lämna uppgift om ersättning för utfört arbete av person med A-skattsedel för belopp som uppgår till minst hundra kronor under kalenderåret. Vi vill höja detta belopp till tusen kronor. Belopp under gränsen för kontrolluppgift ska vara skattefritt. Under 1980-talet tog vi bort momsredovisningsplikten för föreningar, vilket sparade mycket administration för ideella krafter. Vi ser dagens förslag som en motsvarande reform.

Privatpersoner ska lämna uppgift om ersättning för utfört arbete av person med A-skattsedel för belopp från tusen kronor. Vi vill höja beloppet till 3 000 kronor under kalenderåret. Om ersättningen överstiger 3 000 kronor är endast den del som överstiger 3 000 kronor skattepliktig för mottagaren. Förslagen har presenterats i Skatteverkets rapport 2007:1 Svartköp och svartjobb i Sverige del 2.

3 Personal- eller närvaroliggare och oannonserade kontrollbesök

Skatteverket har och har haft en rad olika branschprojekt mot skattefusk. Personalliggare kombinerat med oannonserade kontrollbesök inom frisörs- och restaurangbranscherna har visat sig vara ett verksamt instrument. Vi vill i första hand gå vidare med bygg- och tvätteribranscherna i enlighet med utredarens förslag i Ds 2009:43 närvaroliggare och kontrollbesök. Vi vill också framhålla de initiativ som t.ex. byggbranschen själv har tagit mot oseriösa företag och menar att det är hög tid att regeringen visar att den stödjer branschens olika initiativ. Vi vill efter hand utvidga detta system så att alla relevanta branscher och företag omfattas.

4 Individuell skatteinbetalning

Månadsredovisning av anställdas skatter och arbetsgivaravgifter ska ske individuellt och inte, som idag, med en totalsumma. Det skulle underlätta för Skatteverket att upptäcka om arbetsgivaren betalar in för lite i skatt. En inbetalning på 50 000 kronor kan som det är idag gälla för fyra anställda likaväl som för 40. Genom individuell skattedeklaration försvåras redovisning av oriktiga siffror och det skapas möjlighet att bedöma realismen i inbetalningen. Den anställde ska också själv kunna kontrollera att skatter och avgifter är inbetalda för honom eller henne. Vi vill följa de förslag som lämnats i SOU 2011:40 Månadsuppgifter – snabbt och enkelt.

5 Se över möjligheterna till ett entreprenadavdrag

Ett entreprenadavdrag är en lösning där en viss del av betalning till en underentreprenör hålls inne för att säkra inbetalning av skatter och arbetsgivaravgifter. Syftet är att minska möjligheten till fusk och säkra betalningar av skatter och arbetsgivaravgifter. Vi vill se över de eventuella möjligheterna att införa ett entreprenadavdrag i ett första steg i bygg- och anläggningsbranschen.

6 Prövning och återkallande av rätt till F-skatt

Nya regler för F-skattsedel trädde i kraft den 1 januari 2009. Effekterna av det nya systemet för F-skattsedlar bör ses över inte bara ur ett arbetsmarknadsperspektiv utan också ur ett skatteuppbördsperspektiv. Möjligheten att få F-skattsedel/F-skatt då sökanden har varit inblandad i skattefusk eller annan verksamhet ska begränsas. F-skattsedel/F-skatt ska återkallas då en innehavare dömts för skattefusk eller annan ekonomisk brottslighet. Förnyad prövning av F-skattsedel/F-skatt kan ske först efter det att grunderna för indragningen har undanröjts och en karenstid har utgått. Beroende på översynens resultat är vi beredda att pröva Skatteverkets tidigare förslag om exempelvis tidsbegränsad F-skattsedel/F-skatt.

7 Redovisningscentraler för taxibranschen

För att framgångsrikt slutföra arbetet mot skattefusk i taxibranschen behövs redovisningscentraler till vilka köruppdrag och ersättningar rapporteras. Dagens beställningscentraler kan sköta denna funktion. Krav på anslutning till redovisningscentral skrivs in som villkor för taxitillstånd. Precis som i fråga om certifierade kassaregister ska en övergångsperiod förbereda införandet. Skatteverket har i en hemställan till regeringen den 4 november 2010 begärt att obligatoriska redovisningscentraler (tömningscentraler) införs men inget har hänt.

8 Kvitto vid hushållsnära tjänster

För utbetalning av avdrag för hushållsnära tjänster från Skatteverket måste ett kvitto där kunden intygar att arbetet verkligen utförts finnas i underlaget. Kvittensen ska givetvis kunna ske elektroniskt till Skatteverket. Såväl utförare som kund ska kunna lagföras om den kvitterade tjänsten ej utförts eller utförts till en annan kostnad än den uppgivna. Skatteverket skall göra kontroller av kvitton före sina utbetalningar.

Stockholm den 28 september 2011

Jennie Nilsson (S)

Fredrik Olovsson (S)

Hans Olsson (S)

Christina Oskarsson (S)

Anders Karlsson (S)

Peter Persson (S)